Skoči do osrednje vsebine

Informacija ob pričetku šolskega leta 2024/2025

V novo šolsko leto 2. septembra vstopa 192.774 osnovnošolcev, od tega 20.173 prvošolcev (v lanskem šolskem letu 20.716). V srednješolske programe je trenutno skupno vpisanih okoli 84.000 dijakov, kar je nekaj manj kot 3 tisoč dijakov več kot preteklo šolsko leto.

Konec avgusta je bilo v srednješolske programe za novo šolsko leto vpisanih 23.440 dijakov novincev, od tega 788 dijakov v programe nižjega poklicnega izobraževanja, 5.030 v programe srednjega poklicnega izobraževanja, 9.949 dijakov v programe srednjega strokovnega izobraževanja in 7.673 dijakov v gimnazijske programe.

Novo šolsko leto pri izvajanju programov vzgoje in izobraževanja prinaša tudi nekatere posodobitve, ki so bile pripravljene z namenom izboljšanja najrazličnejših vidikov delovanja slovenskega vzgojno izobraževalnega sistema.

Novosti na področju osnovnega šolstva

Na področju osnovnega šolstva z novim šolskim letom v veljavo stopajo določbe posodobljenega Zakona o osnovni šoli. Te med drugim vključujejo uvedbo koncepta razširjenega programa. Prenovljeni koncept razširjenega programa se bo uvajal postopoma. V šolskem letu 2024/25 v šole, ki so sodelovale v poskusu, vsako naslednje šolsko leto pa v naslednjih 80 šol, do šolskega leta 2028/29, ko se bo izvajal na vseh šolah. 

Novost so tudi spremenjena pravila glede omogočanja pravice do izobraževanja na domu, uvedba obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu in posodobitve na področju nacionalnega preverjanja znanja. Odslej bodo nacionalno preverjanje znanja preverjali tudi v tretjem razredu, dosežki pri nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika in matematike pa se bodo uporabili kot eno od meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednješolskega izobraževanja.

Novosti na področju srednješolskega izobraževanja

Na področju srednjih šol pričenja veljati posodobljen Zakon o maturi, ki med drugim izboljšuje transparentnost postopka v zvezi z opravljanjem mature v dveh delih in omogoča elektronski vpogled v izpitno dokumentacijo in elektronsko oddajo ugovora na oceno.

Poleg tega sta posodobljena tudi Zakon o gimnazijah ter Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Noveli zakonov med drugim  uvajata izvajanje tečaja slovenščine tudi za tiste dijake, ki so se v slovenski izobraževalni sistem prvič vključili v 9. razredu osnovne šole.

Z novelo Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju se za dijake na praktičnem usposabljanju z delom ureja pravica do prehrane med delom oziroma do povračila stroškov za prehrano med delom.

Za vpis novincev v šolskem letu 2024/25 smo kljub zelo številčni generaciji zagotovili dovolj vpisnih mest, poleg tega pa smo zagotovili še finančna sredstva za dodatna ležišča in obnovo dijaških domov.

Novosti na področju predšolske vzgoje

Na področju predšolske vzgoje bo s prvim septembrom v skladu z že veljavnim pravilnikom sistemizirano delovno mesto svetovalnega delavca na vsakih 20, namesto na vsakih 30 oddelkov, kot je veljalo doslej.

Novosti na področju glasbene vzgoje

Novela Zakona o glasbenih šolah v šolskem letu 2024/25 omogoča  izvajanje predmeta cimbale, od šolskega leta 2025/26 dalje pa tudi predmetov čembalo, jazz kitara, jazz klavir, jazz trobenta, jazz pozavna, jazz kontrabas – bas kitara, jazz saksofon, jazz bobni in jazz petje.

Ob vseh uveljavljenih novostih Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje nadaljuje z razvojnimi aktivnostmi in načrtuje nove posodobitve. V pripravi sta nov zakon na področju vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter novela Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ob tem intenzivno potekajo kurikularna prenova, modernizacija srednjega in poklicnega izobraževanja in ukrepi za izboljševanje digitalnih kompetenc vseh deležnikov vzgojno-izobraževalnega sistema.