Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo okrepljeno pospešuje protipožarno varnost na Krasu

Ministrica Mateja Čalušić se je danes sestala z župani občin, ki spadajo v območje 1. in 2. stopnje požarne ogroženosti. Na sestanku so bile izpostavljene ključne potrebe za povečanje požarne varnosti, med njimi gradnja in vzdrževanje protipožarnih presek ter ureditvi vodnih virov za oskrbo helikopterjev in gasilskih vozil.
Ministrica in vršilec dolžnosti generalnega direktorja sedita in poslušata župane.

Ministrica Mateja Čalušić in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Gregor Meterc. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z župani občin na območju Krasa izvedlo pomembne ukrepe za povečanje požarne varnosti, saj je to območje zaradi svoje lege in naravnih pogojev še posebej izpostavljeno tveganju zaradi gozdnih požarov.

Doslej so že bili izvedeni pomembni ukrepi, kot sta gradnja protipožarnih gozdnih cest in poti ter izgradnje hidrantov, številni novi projekti pa so še v teku.

Ministrstvo je v odgovor na te potrebe že v okviru Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 zagotovilo 2,8 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki omogočajo 100 % financiranje upravičenih stroškov za projekte, namenjene izboljšanju protipožarne varnosti. Doslej so bili izvedeni številni ukrepi, med drugim gradnja 2,4 km protipožarnih gozdnih cest, 1,6 km protipožarnih poti in namestitev štirih hidrantov. Kljub tem dosežkom ostaja še veliko dela, saj so v teku številni novi projekti, kot so izgradnja 1,2 km protipožarnih gozdnih cest, 40,4 km protipožarnih poti, 4 prostorov za izven letališko pristajanje helikopterjev, 31 hidrantov, poleg tega bomo rekonstruirali še 12,5 km protipožarnih poti ter protipožarno vzdrževali 30,5 km protipožarnih poti. Vsi ti projekti bodo dodatno prispevali k večji varnosti na območju Krasa.

Ministrstvo je prav tako objavilo tretji javni razpis v vrednosti 1,1 milijonov evrov, ki je namenjen financiranju nadaljnjih ukrepov za preprečevanje gozdnih požarov. Na ta razpis se lahko prijavijo občine, lastniki gozdov in drugi upravičenci, ki želijo sodelovati pri izboljšanju protipožarne varnosti.

Poleg teh infrastrukturnih ukrepov ministrstvo aktivno spodbuja odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih, kar je še en pomemben dejavnik pri zmanjševanju požarnega tveganja. Zaraščanje je splošen problem v Sloveniji, še posebej na Krasu, kjer opuščanje kmetijske dejavnosti vodi do širjenja zaraščenih površin. Od leta 2017 je ministrstvo že zagotovilo finančno podporo za očiščenje 450 ha kmetijskih zemljišč, od tega je očiščenih 260 ha. S trenutno odprtim 2. javnim razpisom pa so na voljo sredstva še za dodatnih 200 ha (razpisanih 1 milijon evrov nepovratnih sredstev).

S požarom, ki je leta 2022 prizadel Kras, se je dodatno pokazala nujnost teh ukrepov. Ministrstvo je zato v uredbi določilo izjemo, ki omogoča, da kmetijska zemljišča, ki so bila zaradi požara prizadeta in so zdaj označena kot neobdelana, še vedno ostajajo upravičena do finančne podpore za odpravo zaraščanja. Kljub temu je uspešnost teh ukrepov v veliki meri odvisna od interesa na terenu, saj brez zadostne aktivnosti lokalnih skupnosti ni mogoče doseči želenih rezultatov.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo še naprej tesno sodelovalo z lokalnimi oblastmi in drugimi deležniki, da bi zagotovilo čim večjo učinkovitost izvedenih ukrepov ter tako zaščitilo prebivalce in naravno okolje Krasa pred nevarnostmi gozdnih požarov. Prizadevamo si, da bi bila ta čudovita in edinstvena pokrajina varna in odporna na naravne nesreče, ki jo ogrožajo.

Za dodatne informacije o razpisih in možnostih financiranja projektov se zainteresirani lahko obrnejo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ali spremljajo uradne objave na spletni strani ministrstva. Skupaj lahko prispevamo k varnejšemu Krasu in trajnostnemu razvoju te regije.