Skoči do osrednje vsebine

Na zunanjem ministrstvu smo gostili četrti seminar za mlade diplomate iz držav Vzhodnega partnerstva

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je 28. in 29. avgusta potekal 4. seminar za mlade diplomate iz držav Vzhodnega partnerstva, ki so se ga udeležili predstavniki Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije in Ukrajine.
udeleženci pred stavno zunanjega ministrstva

Udeleženci seminarja za mlade | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4

Namen seminarja je utrjevanje vezi z vzhodnimi partnerkami prek izmenjave pogledov o ključnih vidikih bilateralnih odnosov, evropskega integracijskega procesa in aktualnih regionalnih izzivih. Eden od poudarkov seminarja so bile vsebine, povezane s spoštovanjem temeljnih vrednot EU, vključno z vladavino prava in bojem proti korupciji.

Mladi diplomati so na seminarju spoznavali prioritete slovenske zunanje politike, med njimi tudi aktivnosti Slovenije v okviru članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN). Dogodek je ponudil priložnost za razpravo o prihodnosti politike Vzhodnega partnerstva in načinih za krepitev dvostranskih odnosov, med drugim v okviru razvojnega sodelovanja, udeleženci pa so se seznanili tudi s temami na področju koordinacije EU politik in evropske integracije. Na programu letošnjega dogodka so bile prvič teme, povezane z bojem proti hibridnim grožnjam in dezinformacijami ter vloga civilne družbe pri krepitvi demokratičnih procesov v državi.

V uvodnem delu seminarja je diplomate nagovorila vršilka dolžnosti generalne sekretarke veleposlanica Barbara Žvokelj, ki je poudarila pomen prijateljskih vezi z vzhodnimi partnerkami in izpostavila zavezanost Slovenije krepitvi odnosov tako na bilateralni ravni kot v okviru politike Vzhodnega partnerstva. Ob tem je še poudarila pomen dialoga kot ključnega orodja preventivne diplomacije in odločilnega dejavnika pri upravljanju odprtih vprašanj med državami.

V okviru predstavitve znanstveno-raziskovalnih dosežkov Slovenije so sodelujoči obiskali Kemijski inštitut, drugo največjo raziskovalno institucijo na področju naravoslovja v Sloveniji, in Center odličnosti Vesolje-SI, kjer so si ogledali delovanje prvega slovenskega mikrosatelita NEMO-HD.

Udeleženci seminarja bodo obisk v Sloveniji nadaljevali z udeležbo na Blejskem strateškem forumu za mlade, ki bo potekal od 29. avgusta do 1. septembra in na Blejskem strateškem forumu, ki bo letos potekal 2. in 3. septembra.