Skoči do osrednje vsebine

Objavljen poziv za članstvo v Skupini glavnih znanstvenih svetovalcev Evropske komisije

Evropska komisija je objavila poziv za predlaganje raziskovalk in raziskovalcev za članstvo v Skupini glavnih znanstvenih svetovalcev pri Evropski komisiji.

Skupina glavnih znanstvenih svetovalcev (angleško Group of Cheif Scientific Advisors – GCSA) Evropske komisije, sestavljena iz sedmih članic in članov, je del širšega mehanizma Evropske komisije za znanstveno svetovanje. Skupina zagotavlja visokokakovostne in neodvisne znanstvene nasvete celotnemu kolegiju Evropskih komisark in komisarjev na katerokoli določeno temo.  

Članice in člani skupine so izbrani na podlagi njihove izjemne ravni strokovnega znanja in izkušenj ter široke vizije, ki odraža razumevanje pomembnega znanstvenega razvoja, vključno z interdisciplinarnimi in multidisciplinarnimi raziskavami. Skupina intenzivno sodeluje tudi s konzorcijem mrež Evropskih znanstvenih akademij, ki so združene v projektu SAPEA (angleško: Scientific Advice for Policy by European Academies).

Članice in člane skupine imenuje komisar, pristojen za raziskave in inovacije, na podlagi seznama, ki ga pripravi neodvisna izbirna komisija na visoki ravni.

Evropska komisija vabi vse evropske raziskovalne organizacije, da podajo predloge izjemnih raziskovalk in raziskovalcev, ki se bodo umestili na seznam izborne komisije. Seznam bo v veljavi do zaključka aktualnega programa Obzorje Evropa. Izborna komisija predlagane kandidatke in kandidate ocenjuje na podlagi dejavnikov, ki so opredeljeni pravilih Evropske komisije. Pomembne so tudi izkušnje kandidatk in kandidatov z izvajanjem svetovalnih nalog na področju znanosti na nacionalni, evropski ali mednarodni ravni. Med merila sodijo tudi uravnoteženost spolov in raznolika zastopanost evropske znanstvene skupnosti, upošteva se tudi mlajše kandidatke in kandidate, ki izkazujejo sposobnosti za vodje prihodnjih generacij.

Za predlaganje kandidatk in kandidatov morajo raziskovalne organizacije izpolniti spletno vlogo, pri čemer lahko predlagajo tudi več kandidatk ali kandidatov, a morajo za vsako posameznico ali posameznika izpolniti svojo vlogo. Ob tem mora organizacija, ki predlaga kandidatko ali kandidata predložiti tudi pismo, v katerem je jasno razviden naziv organizacije ter ime, naziv in položaj kandidatke ali kandidata, ki ga predlaga.

Individualne prijave, ki niso podane s strani organizacij in/ali nimajo priloženega pisma organizacije, ki predlaga kandidatko ali kandidata ne bodo upoštevane.

Rok za prijavo kandidatk ali kandidatov je 30. september 2024 (do 18.00 CET).

Za vprašanja in podrobnosti se lahko obrnete neposredno na predstavnike Evropske komisije na EC-SAM@ec.europa.eu z vpisano zadevo: »SAM Nominations 2024«