Skoči do osrednje vsebine

Slovenija izdala prve samurajske obveznice

Slovenija je danes uspešno izdala prve samurajske obveznice v vrednosti 50 milijard jenov (približno 311 milijonov evrov). Z zelo uspešno prvo ponudbo tri- in petletnih obveznic je naša država na japonskem trgu vzpostavila močno prepoznavnost.

Slovenija, ki je pri bonitetni agenciji Moody's ocenjena z oceno A3 (stabilno), pri Standard & Poor's z AA- (stabilno), pri Fitch z A (stabilno) in pri Japan Credit Rating z AA- (stabilno), je danes uspešno določila ceno za izdajo tri- in petletnih samurajskih obveznic s fiksno obrestno mero v skupnem znesku 50 milijard jenov. Sredstva, zbrana z izdajo teh obveznic, bodo namenjena izključno financiranju oziroma refinanciranju proračunskih izdatkov, ki sodijo v kategorije upravičenih socialnih projektov, skladno z Okvirjem Republike Slovenije za trajnostne obveznice. Organizatorji izdaje so bili BNP Paribas, Nomura in SMBC Nikko.

V tednu od 8. julija naprej je Slovenija izvedla serijo individualnih sestankov z vlagatelji v Tokiu kot tudi skupinski klic z japonskimi vlagatelji. Po pozitivnem zanimanju vlagateljev je Slovenija 13. avgusta oddala izjavo o registraciji vrednostnih papirjev pri regionalni finančni agenciji na Japonskem Kanto Local Finance Bureau in uradno napovedala transakcijo.

Po dveh dneh neformalnega preverjanja zanimanja, ki se je začelo 22. avgusta, so organizatorice izdaje 26. avgusta začele tridnevno uradno trženje s cenovno usmeritvijo za triletno obveznico pri 24-26 bazičnih točk nad srednjim tečajem referenčne obrestne mere TONA (TONA MS+24-26 bazičnih točk), za petletno pri MS+29-31 bazičnih točk, za sedemletno pri MS+39-41 bazičnih točk in za desetletno pri MS+54-56 bazičnih točk. Sedemletna in desetletna tranša sta bili opuščeni na drugi dan uradnega trženja.

Močno povpraševanje tako s strani domačih japonskih kot tudi s strani mednarodnih vlagateljev je omogočilo, da se je lahko končna cena oblikovala na spodnjem delu cenovnega razpona za triletno in petletno tranšo. Skupno povpraševanje je preseglo 50 milijard jenov. Določena je bila skupna velikost izdaje v višini 50 milijard jenov, in sicer 45,1 milijarde jenov za triletno in 4,9 milijarde jenov za petletno obveznico. Pri transakciji so sodelovale zakladnice bank, upravljavci premoženja, zavarovalnice, regionalni in mednarodni investitorji.

Cena obveznic se je določila 29. avgusta ob 2.25 zjutraj po srednjeevropskem času. Triletne obveznice so bile izdane v vrednosti 45,1 milijarde jenov s kuponom 0,750 odstotka, pri razmiku TONA MS+24 bazičnih točk, donosom do dospelosti 0,750 odstotka in ceni 100,000 odstotka. Petletne obveznice so bile izdane v vrednosti 4,9 milijarde jenov s kuponom 0,890 odstotka, pri razmiku TONA MS+29 bazičnih točk, donosu do dospelosti 0,890 odstotka in prodajni ceni 100,000 odstotka. Za namen zaščite pred tečajnimi tveganji je bila izvedena valutna zamenjava v celotni vrednosti izdaje. Dejanski strošek financiranja državnega proračuna z izdajo samurajske obveznice po valutni zamenjavi je 3,031 odstotka za triletno in 3,088 odstotka za petletno obveznico, ki že vsebuje stroške ščitenja.

Okvir Republike Slovenije za trajnostno obveznico in drugo mnenje zunanjega ocenjevalca je na voljo na spletni strani Ministrstva za finance.

Institucionalna in geografska porazdelitev investitorjev:

  • Triletna obveznica

Japonska 51 odstotkov
Zakladnice bank 33 odstotkov
Zavarovalnice 0 odstotkov
Upravljalci premoženja 12 odstotkov
Regionalne banke 3 odstotki
Regionalne zadruge 2 odstotka
Ostali svet 49 odstotkov
Banke 21 odstotkov
Upravljalci premoženja 25 odstotkov
Uradne institucije 3 odstotki
Javni skladi 0 odstotkov
Skupaj 100 odstotkov

  • Petletna obveznica

Japonska 35 odstotkov
Zakladnice bank 0 odstotkov
Zavarovalnice 20 odstotkov
Upravljalci premoženja 2 odstotka
Regionalne banke 10 odstotkov
Regionalne zadruge 2 odstotka
Ostali svet 65 odstotkov
Banke 0 odstotkov
Upravljalci premoženja 61 odstotkov
Uradne institucije 0 odstotkov
Javni skladi 4 odstotki
Skupaj 100 odstotkov