Skoči do osrednje vsebine

Dodatnih 4,3 milijona evrov sredstev za športno infrastrukturo

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v okviru Letnega programa športa za leto 2024 uspelo zagotoviti dodatnih 4,3 milijona evrov sredstev, s čimer je za športno infrastrukturo povečalo skupno višino razpoložljivih sredstev razpisa na 36.718.787 evrov. Na ta način bo omogočilo možnost sofinanciranja še preostalih pozitivno ocenjenih vlog v 2. sklopu za zunanje športne površine.

Ministrstvo je zato danes v uradnem listu objavilo spremembo javnega razpisa. S spremembo javnega razpisa se spreminja višina razpisanih sredstev za namen sofinanciranja investicij v javno športno infrastrukturo v okviru sklopa 2 javnega razpisa. Na ta način bo mogoče sofinancirati vse investicije občin, prijavljene na sklop 2, ki izpolnjujejo pogoje javnega razpisa. S povečanjem razpoložljivih sredstev bo ministrstvo lahko podprlo investicije v zunanje športne površine za dodatnih 40 občin.

Ministrstvo je pred dnevi že izdalo prve pozitivne odločbe o sofinanciranju športne infrastrukture za najboljše ocenjene vloge, in sicer za 67 projektov od 180 prejetih vlog. Na sklop 1 (športni objekti) je bilo prijavljenih 82 projektov, od katerih je ministrstvo v prvi tranši izdalo pozitivne odločbe za 30 projektov. Na sklop 2 (zunanje športne površine) je bilo prijavljenih 98 projektov, od katerih je ministrstvo do sedaj izdalo pozitivne odločbe za 37 projektov.

Na obeh sklopih je bilo več prijavljenih projektov, kot je bilo na voljo razpisanih finančnih sredstev v okviru javnega razpisa. Ministrstvo je uspelo zagotoviti dodatna sredstva, ki pa ne zadoščajo, da bi lahko z njimi sofinancirali vse pozitivno ocenjene projekte, ki izpolnjujejo pogoje na javnem razpisu. Glede na to je bila sprejeta odločitev, da se dodatna sredstva v višini 4,3 milijona evrov uporabi za sofinanciranje zunanjih športnih površin oziroma sklop 2. Prijavljeni projekti v tem sklopu imajo namreč v povprečju nižje investicijske vrednosti kot projekti v okviru prvega sklopa. Zato bo z dodatno zagotovljenimi sredstvi mogoče sofinancirati več prijavljenih projektov, kar bo izboljšalo dostopnost do zunanje športne infrastrukture večjemu številu prebivalcev po celotni Sloveniji. Ministrstvo namreč meni, da so zunanje športne površine v primerjavi z drugimi športnimi objekti bolj dostopne širši javnosti, zato bodo imele investicije občin na tem področju tudi večji učinek in doprinos za državljane.

Zaradi povečanja sredstev v okviru 2. sklopa je bilo potrebno spremeniti besedilo javnega razpisa v delu, ki se nanaša na višino razpisanih sredstev. Sprememba je bila danes objavljena v Uradnem listu RS. Po objavi spremembe javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije bo ministrstvo izdalo še drugi paket pozitivnih odločb o sofinanciranju za sklop 2, in sicer za vloge za projekte, ki ustrezajo razpisnim pogojem, in sicer do porabe sredstev.

Sprememba javnega razpisa...

Seznam vseh pozitivnih odločb na spletnem mestu MGTŠ…