Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tanja Fajon s turškim ministrom Fidanom podpisala Akcijski načrt

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila turškega zunanjega ministra Hakana Fidana. V pogovorih sta največ pozornosti namenila sodelovanju med Slovenijo in Turčijo, v luči tega pa podpisala tudi Akcijski načrt. Spregovorila sta tudi o aktualnih globalnih vprašanjih in se strinjala, da se bosta obe državi še naprej zavzemali za mir na Bližnjem vzhodu. 

Ministra sta v pogovorih izrazila zadovoljstvo zaradi dobrih odnosov med dvema prijateljskima državama in pregledala možnosti za njihovo nadaljnjo krepitev. Sodelovanje med Slovenijo in Turčijo temelji na strateškem partnerstvu, sklenjenem leta 2011, ki vključuje redna srečanja na najvišji ravni, politične konzultacije, zasedanja mešane gospodarske komisije ter zavezo Slovenije za nudenje podpore Turčiji v pristopnem procesu EU. 

Zunanja ministra sta podpisala akcijski načrt za naslednje triletno obdobje, ki predstavlja izvedbeni akt strateškega partnerstva in je prvi te vrste. "Aktivnosti med državama se na številnih področjih krepijo, predvsem gospodarskem, kjer blagovna menjava raste, turška podjetja pa so vse bolj prisotna na slovenskem tržišču. Intenzivnejše je tudi sodelovanje na področju kulture, izobraževanja in drugih področjih," je povedala ministrica Fajon.

Fajon in Fidan sta izmenjala mnenja o razvoju odnosov med EU in Turčijo, pri čemer je ministrica poudarila, da Turčija ostaja ključna partnerica EU in država kandidatka. "Slovenija podpira predlog za začetek pogajanj o nadgradnji vzajemno koristne carinske unije. Pozitiven je tudi naš pristop do vizumskih olajšav za turške državljane, ki so prvi korak k popolni vizumski liberalizaciji, ki bo olajšala stike med ljudmi," je pojasnila Fajon. Slovenija v okviru EU izpostavlja pomen ohranjanja rednega in odprtega dialoga s Turčijo in se zavzema, da se začrta pot nadaljnjega razvoja odnosov. Fajon je v luči tega pozdravila včerajšnjo udeležbo turškega kolega na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU v Bruslju. 

Ministra sta veliko pozornosti namenila regionalnim in globalnim vprašanjem. Ministrica Fajon je poudarila slovensko podporo širitvi EU, pri čemer Slovenija meni, da je potrebno storiti več za pospešitev tega procesa. Ministra sta se pogovarjala o dveh svetovnih krizah – v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Minister Fidan se je Sloveniji zahvalil za aktivno vlogo v mednarodni skupnosti pri iskanju rešitve glede vojne v Gazi, ministrica Fajon pa se je turškemu kolegu zahvalila za humanitarno pomoč v Gazi. 

Ministrica Fajon je prav tako močno obsodila napade Izraela na območju Gaze in pobijanje nedolžnih civilistov ter pozvala k takojšnjemu premirju, dodatni humanitarni pomoči in izpustitvi talcev. "Slovenija podpira konkreten in časovno omejen mirovni načrt, ki bo zagotovil varnost Izraela in ustanovil palestinsko državo. V diplomatskih naporih bomo  poskušali pridobiti še večje število držav za priznanje Palestine,” je poudarila Fajon. 

V okviru multilateralnega sodelovanja je ministrica Fajon poudarila, da je Slovenija odločna zagovornica multilateralizma z Združenimi narodi v središču ter transparentnega in učinkovitega dela multilateralnih organizacij. Predstavila je prioritete našega delovanja v času 79. zasedanja Generalne skupščine OZN in predsedovanja Slovenije Varnostnemu svetu OZN, ki bo potekalo v septembru, najbolj živahnem mesecu delovanja OZN.