Skoči do osrednje vsebine

Obrambni ministri na neformalnem zasedanju v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec se je danes v Bruslju udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije.

Obrambni ministri Evropske unije so na prvem delovnem zasedanju razpravljali o napredku Unije pri zagotavljanju vojaške podpore Ukrajini. Osrednja razprava je bila namenjena vojaški pomoči Ukrajini in prihodnosti Misije Evropske unije za vojaško pomoč Ukrajini (angleško The European Union Military Assistance Mission in Support of Ukraine – EUMAM). Ministri so govorili o uporabi dobičkov zamrznjenega ruskega premoženja (o tako imenovanih windfall profits) ter o nadaljnjem sodelovanju in koordinaciji z zvezo Nato, tudi v luči izidov vrha v Washingtonu. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se je v nastopu osredotočil na vojaško pomoč Ukrajini. Prek videopovezave se je ministrom v uvodnem delu pridružil ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Državni sekretar dr. Damir Črnčec je izpostavil, da Slovenija ostaja zavezana iskanju rešitev za dokončanje vojne in izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini ter pri tem poudaril pomen misije EUMAM Ukrajina.

Za Slovenijo EUMAM predstavlja eno izmed prioritetnih vojaških misij, v okviru katere so slovenski inštruktorji do zdaj usposobili prek 800 ukrajinskih pripadnikov. V njej bo Slovenija sodelovala tudi v prihodnje, pri čemer bomo aktivnosti usposabljanja prilagajali potrebam misije oziroma ukrajinske vojske. Podaljšanje mandata misije je nujno in ga podpiramo.

Drugo delovno zasedanje je bilo osredotočeno na operativno delovanje Skupne varnostne in obrambne politike (SVOP) Evropske unije ter krepitev obrambne pripravljenosti. Ministri so izmenjali mnenja o izzivih v Rdečem morju, vključno s tem, kako bolje podpreti pomorsko operacijo Aspides. Seznanili so se z rezultati strateškega pregleda Stalnega strukturnega sodelovanja (angleško Permanent Structured Cooperation – PESCO) in napredkom pri zagotavljanju Zmogljivosti Evropske unije za hitro napotitev (angleško European Union Rapid Deployment Capacity – EU RDC). Poleg tega so ministri, ob upoštevanju junijskih sklepov Evropskega sveta o varnosti in obrambi, izmenjali mnenja o tem, kako lahko Evropska unija prispeva k splošnemu povečanju obrambne pripravljenosti.

Slovenija podpira napore Evropske unije za krepitev in povečanje obrambne pripravljenosti, odpornosti in varnosti Unije kot celote.

Varnostni izzivi in grožnje, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda in dela Afrike, imajo direktni učinek in vpliv na našo varnost in stabilnost. V tem smislu je pomembno, da uporabimo orodja, ki so nam na voljo v okviru Strateškega kompasa, kot so zmogljivosti Evropske unije za hitro napotitev (EU RDC). Slovenija bo zagotovila svoj delež pri krepitvi zmogljivosti EU RDC.

Dosežen je bil tudi pomemben napredek v okviru PESCO projektov, vendar je treba še naprej nasloviti kritične vrzeli v zmogljivostih in zagotoviti koherentnost z Natom.

Slovenija podpira tudi dejavno angažiranje Evropske unije v podporo svobodi plovbe in pomorski varnosti na območju Rdečega morja in širše, zaradi česar smo podprli vzpostavitev operacije Aspides, v kateri sodelujemo s pripadnikom v štabnem segmentu.

Med delovnim kosilom so se ministri seznanili z delom Satelitskega centra Evropske unije (EU SatCen), ki ga je le-ta opravil v preteklih letih, in si izmenjali informacije glede možnosti njegove prihodnje uporabe na področju varnosti in obrambe Evropske unije.