Skoči do osrednje vsebine

Ozaveščanje mladostnikov o boju proti trgovini z ljudmi v šolskem letu 2024/2025

Uslužbenci Ministrstva za notranje zadeve smo ob začetku novega šolskega leta ponovno pričeli z izvajanjem delavnic v osnovnih in srednjih šolah, z namenom ozaveščanja otrok in mladostnikov o pojavu trgovine z ljudmi.

Gre za preventivno dejavnost, predvideno v Akcijskem načrtu za boj proti trgovini z ljudmi, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije. S ciljem izvedbe sistematičnega in dolgoročnega ozaveščanja otrok in mladostnikov pri koordinaciji aktivnosti sodelujemo z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Glavni namen je otrokom in mladostnikom predstaviti problematiko in nevarnosti trgovine z ljudmi, ki se ne dogaja samo v manj razvitih državah na drugem koncu sveta, ampak je prisotna tudi v okolju, v katerem živimo. Danes smo lahko s trgovino z ljudmi v stiku tudi posredno, česar se pogosto niti ne zavedamo, ko kupujemo in uporabljamo dobrine, ki so jih morda proizvedle žrtve trgovine z ljudmi. Učencem so predstavljeni vzroki, ki vzpodbujajo trgovino z ljudmi, njene pojavne oblike, zakaj lahko postanemo žrtev in kakšni so samozaščitni ukrepi. Trgovina z ljudmi se lahko zgodi prav vsakomur, še posebej pa so pojavu izpostavljeni otroci in mladostniki. Ti v današnjem času zaradi sodobnega načina življenja veliko preživijo na spletu, ki ga storilci vse bolj pogosto uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev, zato je posebna pozornost namenjena tudi temu delu ozaveščanja. V okviru delavnic dijake poučimo tudi o temeljnih vzrokih, ki vzpodbujajo trgovino z ljudmi, njenih pojavnih oblikah in samozaščitnih ukrepih. Eden od ključnih vzrokov, zaradi katerega lahko oseba postane žrtev trgovine z ljudmi, je namreč njena ranljivost, ki lahko izhaja iz osebnih (revščina, nasilje v družini, izguba svojcev, zasvojenost,…) ali družbenih okoliščin (gospodarska nestabilnost, naravne nesreče, vojna..). Zaradi boljšega razumevanja se vsebina povezuje tudi s posameznimi informacijami iz realnih primerov, predvsem tistih, ki so bili zaznani v Sloveniji, pri čemer jih seznanimo tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, kamor se lahko v primeru nevarnosti ali stiske obrnejo po pomoč.

Delavnica je brezplačna, traja eno šolsko uro, ciljna skupina pa so učenci 9. razredov in dijaki 2. letnikov.

Z delavnicami smo pričeli v novembru 2021 in v tem času beležimo pozitivne odzive, tako učencev in dijakov, kot tudi izobraževalnega kadra. V šolskem letu 2024/25 bomo v skladu z načrtom izvedli delavnice v osnovnih šolah Podravske, Pomurske, Koroške in Savinjske regije ter v srednjih šolah Obalno - kraške, Notranjske, Jugovzhodne in Posavske regije.

V kolikor ste tudi na vaši šoli zainteresirani za izvedbo tovrstne delavnice, lahko pošljete sporočilo z vašimi kontaktnimi podatki na elektronski naslov rok.gucek@gov.si ali pokličete na telefonsko številko 01 428 41 86 ali 030 487 615, ter se dogovorite za termin. Na navedenih kontaktih smo vam na voljo tudi za morebitna dodatna vprašanja.