Skoči do osrednje vsebine

Pogoji za pripravo regionalnih prostorskih planov so izpolnjeni

S podelitvijo javnih pooblastil ter podpisi pogodb med regionalnimi razvojnimi agencijami, kot pripravljavci Regionalnih prostorskih planov (RPP), in Ministrstvom za naravne vire in prostor (MNVP) se po večletnem usklajevanju začenjajo procesi priprave prve generacije RPP za vse regije.

Na MNVP je 28. avgusta potekalo že peto srečanje s pripravljavci RPP. Pripravljavci so ministrstvo seznanili z opravljenimi vsebinskimi koraki ter ali tem, ali so že vzpostavili sodelovanje z občinami v regiji. Prav tako so izpostavili napredovanje pri sklepanju pogodb z občinami za sofinanciranje njihovega deleža pri pripravi RPP.

RPP določa cilje in prednostne naloge prostorskega razvoja ter vsebuje usmeritve za prostorski razvoj regije, predvsem usmeritve za razvoj poselitve, gospodarske javne infrastrukture in urejanje krajine z ohranjanjem krajinske identitete.

Ključna vloga RPP je, da se z njim občine uskladijo in določijo zasnove prostorskih ureditev lokalnega pomena, ki segajo na območje več občin ali vplivajo na razvoj več občin.

Po terminskem planu priprave prve generacije RPP je do konca leta 2024 predvidena izdelava, uskladitev in potrditev Izhodišč za pripravo RPP v vsaki razvojni regiji, zato glavno pozornost namenili dogovoru glede nadaljnjih aktivnosti, namenjenih izdelavi izhodišč za RPP po razvojnih regijah.