Skoči do osrednje vsebine

Sprejem olimpijcev – vrhunskih športnikov, zaposlenih v policiji

V ministrstvu smo pripravili sprejem za policiste - vrhunske športnike, ki so zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah v Parizu. To so Klara Lukan, Neja Filipič in Matic Ian Guček (atletika), Toni Vodišek (jadranje - formula kite), Kaja Kajzer in Metka Lobnik (judo), Eva Alina Hočevar in Benjamin Savšek (kajak kanu), Darko Jorgić in Deni Kožul (namizni tenis) ter trenerka Andreja Ojsteršek Urh.

Zbrane sta nagovorila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić, pozdravil pa nas je tudi srebrni jadralec Toni Vodišek.

Generalni direktor policije
 je uvodoma ponosno povedal, da so vrhunski športniki del policijskih vrst: »Vesel sem, da smo v Policiji lahko podprli vaš trud in vam z zaposlitvijo omogočili nekoliko boljše pogoje za trening in tekmovanja. Verjamem, da smo s tem v policiji naredili nekaj dobrega za slovenski šport. In prav je tako, ker ste tudi vi veliko naredili za nas. Dosežki vrhunskih športnikov so ena tistih stvari, ki nam vsem prinašajo zadovoljstvo in so v ponos državi. Pravzaprav kar nekako pašete v to našo modro družino, saj imata šport in policija veliko skupnega. Tisto, kar poleg talenta naredi dobrega vrhunskega športnika, so namreč tudi vrline in vrednote, ki odražajo dobrega policista. To so vztrajnost, odločnost, trdo delo in precejšnja disciplina

Minister za notranje zadeve
 je vsem skupaj in vsakemu posebej čestital ter dodal, da smo na ministrstvu, policiji in inšpektoratu najbolj zvesti navijači in podporniki vrhunskih športnic in športnikov. »Vemo, da je vsak vaš dosežek prigaran, da v vrhunskem športu ni naključij in ni nič podarjenega. Umirjenost, sproščenost in dobra psihična pripravljenost pa so prvi pogoj za trdo delo, ki prinese rezultate. Noben športnik pa ne pride na vrh sam. Tu so njegova družina in prijatelji, so predani trenerji, močne in povezane ekipe, klubi in zveze. Ko vsi skupaj odlično in profesionalno opravijo svoje delo, takrat prav vi, spoštovane športnice in športniki, premagate najboljše! In to ste dokazali tudi na letošnjih Olimpijskih igrah v Parizu, kjer je skupaj z vami dihala vsa Slovenija.« Športnikom je zaželel bogato športno pot še naprej – tudi na naslednjih poletnih olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 2028 – in nove mejnike v vrhunskem športu, ki jih bodo postavili.

V imenu vrhunskih športnic in športnikov, zaposlenih v policiji, je zbrane nagovoril olimpijski podprvak v povsem novi olimpijski disciplini jadranju – formuli kite Toni Vodišek. Srebrni olimpijec se je zahvalil za podporo: »Vaša podpora mi pomeni res veliko, saj se zavedam, da brez pomoči policije in Ministrstva za notranje zadeve ne bi mogel dosegali vrhunskih rezultatov. Ko pogledam svojo medaljo, se zavedam, da za njo stoji ogromno truda in napora – mojega in članov moje ekipe. Ta trud ni samo naš, ampak tudi vaš. Brez vaše pomoči in podpore bi bila pot do vrhunskih rezultatov veliko težja.«

Sprejema se je udeležil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac. Posebno mesto na sprejemu smo namenili Miroslavu Cerarju, legendarnemu olimpioniku, enemu najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov. V športni gimnastiki je osvojil tri medalje na olimpijskih igrah: zlato in bronasto v Tokiu 1964 in štiri leta kasneje še eno zlato v Ciudadu de Mexicu.

Da so olimpijske igre potekale varno in da so bili varni tako športniki kot navijači, je skrbelo tudi preko 2000 tujih policistov skupaj s francosko policijo, žandarmerijo, vojsko in zasebnimi varnostniki. Med njimi je bilo tudi sedem slovenskih policistov, ki so bili pri opravljanju nalog prepoznani kot zanesljiv in strokoven partner, zaradi česar so opravljali najzahtevnejše in najodgovornejše naloge. S tem pa so doma in v mednarodnem okolju pripomogli k visokem ugledu slovenske policije.