Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan pismenosti: digitalno opismenjevanje za digitalno vključevanje

Digitalna pismenost postaja vse pomembnejša – gre za več kot le uporabo tehnologije, vključuje tudi kritično presojo informacij in varno ravnanje na spletu. Slovenija ima še prostor za napredek, skupaj pa moramo vlagati v znanje in ozaveščanje, da bomo kot družba pripravljeni na prihodnost.
Svetovni dan pismenosti: na sliki je ženska, ki poučuje dve udeleženki uporabe računalnika

Svetovni dan pismenosti: digitalno opismenjevanje za digitalno vključevanje | Avtor: MDP

Danes obeležujemo svetovni dan pismenosti. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo smo samo v letu 2023 namenili dobrih 7 milijonov evrov sredstev, kjer podpiramo raznolika usposabljanja za digitalno opismenjevanje prebivalcev od 6+ let naprej.

Tako smo do danes vključili več kot 9140 otrok in mladih, ter skoraj 27 tisoč odraslih in starejših, še posebej pa smo ponosni na naše potujoče Mobilne heroje, ki z mobilno enoto skrbijo za digitalno pismenost in vključevanje starejših, kamor se je do sedaj vključilo že več kot 8300 starejših od 55. let v 171 slovenskih občinah.

Tudi po šolah, mladinskih centrih in drugih izobraževalnih organizacijah se izvajajo številni projekti in delavnice, ki spodbujajo razumevanje in uporabo digitalnih tehnologij na varen in odgovoren način. Na ministrstvu podpiramo tovrstne pobude z namenom, da se otroci, mladi, odrasli in starejši opremijo z znanji in kompetencami, ki jih bodo potrebovali za uspešno krmarjenje v digitalni prihodnosti.

Skupaj moramo vlagati v znanje in ozaveščanje, da bomo kot družba pripravljeni na izzive prihodnosti. Sofinanciranje programov za digitalno opismenjevanje je ključnega pomena za izgradnjo vključujoče digitalne družbe, v kateri bodo vsi prebivalci  – tako mladi kot starejši – imeli priložnost enakovredno sodelovati.