Skoči do osrednje vsebine

Znanstvena monografija "Nasledstvo držav v mednarodnem pravu: razpad in nasledstvo po Jugoslaviji"

Ob praznovanju 20. obletnice uveljavitve Sporazuma o vprašanjih nasledstva je v okviru Zbirke Mednarodno pravo izšla znanstvena monografija veleposlanice dr. Ane Polak Petrič in dr. Grege Pajnkiharja z naslovom Nasledstvo držav v mednarodnem pravu: razpad in nasledstvo po Jugoslaviji.

Gre za temeljeno delo, ki celovito obravnava zapleteno vprašanje nasledstva držav v mednarodnem pravu, pri čemer analizira tako njegov teoretični okvir kot tudi praktično uporabo z močnim poudarkom na razpadu in nasledstvu nekdanje Jugoslavije. Knjiga predstavlja neprecenljiv vodnik praktikom, diplomatom in akademikom za reševanje nasledstvenih vprašanj, kot tudi priznanje dolgoletnim prizadevanjem slovenske diplomacije za enakopravno nasledstvo po nekdanji Jugoslaviji ter dosledno uresničevanje Sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Monografija je rezultat obsežnega diplomatskega in akademskega dela avtorjev na področju nasledstva, saj poleg obravnave teoretskih izhodišč in mednarodnopravnih pravil na papir prenašata osebna spoznanja in dognanja. Avtorja sta namreč več let – predvsem v času, ko je bila dr. Polak Petrič visoka predstavnica Republike Slovenije za nasledstvo – bila zadolžena za izvajanje in koordiniranje slovenskih stališč po Sporazumu o vprašanjih nasledstva po nekdanji Jugoslaviji.

Zato je osrednji del knjige namenjen prav procesu razpada Jugoslavije ter političnim, pravnim in praktičnim izzivom, ki jih je povzročil. Avtorja podrobno obravnavata delo Arbitražne (Badinterjeve) komisije Mirovne konference o Jugoslaviji ter dolgoletni spor glede zapuščine Jugoslavije med državami naslednicami, ki je nastal zaradi neuspešnih teženj Srbije po kontinuiteti z nekdanjo skupno državo.

V središču  pozornosti sta vsebina in uresničevanje Sporazuma o vprašanjih nasledstva iz leta 2001, katerega cilj je zagotoviti celovit okvir za reševanje odprtih vprašanj nasledstva po nekdanji Jugoslaviji. Avtorja se dotakneta vseh vidikov – od delitve kulturne dediščine, arhivov in premoženja, do nasledstva mednarodnih pogodb, zasebnih pravic in državljanstva in še posebej aktualnih vprašanj, povezanih s tako imenovanimi "starimi" deviznimi vlogami in Ljubljansko banko. Podrobno predstavita prizadevanja slovenske diplomacije in slovenska stališča glede omenjenih vprašanj.

Čeprav je bil razpad Socialistične federativne republike Jugoslavije zaključen leta 1992, knjiga prikazuje tudi nadaljnjo fragmentacijo tega ozemlja. Obravnava se odcepitev Črne gore in razglasitev neodvisnosti Kosova ter zgodovinsko ozadje, pravne podlage, dejavnosti mednarodne skupnosti in posledice obeh ozemeljskih sprememb.

V prihodnost usmerjena analiza ponuja razmišljanja avtorjev o nadaljnjem razvoju mednarodnega prava na področju nasledstva držav in morebitnih bodočih primerih - med njimi so avtonomna pokrajina Bougainville v Papui Novi Gvineji, Nova Kaledonija,  Škotska in Katalonija.

V teoretskem delu se monografija ukvarja z vprašanjem nastanka, priznanja in prenehanja države v mednarodnem pravu ter zapletenim razmerjem med načeli državne suverenosti, ozemeljske celovitosti in pravice do samoodločbe. Obravnavani so vsi vidiki nasledstva držav (mednarodne pogodbe, članstvo v mednarodnih organizacijah, premoženje, dolg, arhivi, državljanstvo, mednarodna odgovornost) z identifikacijo obstoječih pravil mednarodnega prava in hkrati navajanjem številne prakse držav, od cesije Aljaske leta 1867, mirovnih pogodb po obeh svetovnih vojnah, do združitve Nemčij in razpadov večnacionalnih držav v 1990-ih letih.

Izid knjige je s spremno besedo pospremila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki je monografijo v luči slovenskih prizadevanj za polno uresničevanje Sporazuma o vprašanjih nasledstva opredelila kot "dokaz slovenske odličnosti v stroki mednarodnega prava s področja nasledstva držav" ter izrazila željo, da bo knjiga omogočila okrepitev prizadevanj, da se "še odprta vprašanja nasledstva razrešijo in s tem odpravi še ena ovira na poti držav Zahodnega Balkana v evropske integracije".

Zbirko Mednarodno pravo izdajata skupaj Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in akademska založba Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Z njo želimo pripomoči k nadaljnjemu razvoju mednarodnopravne znanosti v slovenskem prostoru in mednarodno pravo, ki je pomembno vodilo pri delovanju Slovenije v mednarodnih odnosih, približati slovenski javnosti.

Knjigo Nasledstvo držav v mednarodnem pravu: razpad in nasledstvo po Jugoslaviji lahko kupite v knjigarni Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, na voljo pa je tudi elektronska različica.