Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Štucin se je v Pragi udeležil foruma GLOBSEC

Državni sekretar Marko Štucin se je 30. in 31. avgusta 2024 udeležil foruma GLOBSEC, kjer je sodeloval na panelu z naslovom “Pot naprej: ključne prednostne naloge za novo vodstvo EU” in opravil dve dvostranski srečanji.

Državni sekretar  Štucin je pri svojem nastopu na panelu izhajal iz slovenskega videnja agende EU in političnih smernic izvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za naslednje petletno obdobje. Na panelu je nastopil skupaj z ministrom za evropske zadeve Češke republike, Martinom Dvořákom, ministrico za evropske zadeve Črne gore, Maido Gorčević in Christianom Danielssonom, državnim sekretarjem na Ministrstvu za evropske zadeve Kraljevine Švedske. Govorci so se strinjali, da bi morala biti širitev in reforma EU ključna prednostna naloga Evropske komisije in držav članic EU. Državam kandidatkam je potrebno omogočiti odpiranje in zapiranje posameznih poglavij saj bomo le na ta način dosegli napredek na področju širitve EU.

Ob robu GLOBSEC foruma se je državni sekretar srečal tudi z ministrico za evropske zadeve Črne gore, Maido Gorčević. Pogovarjala sta se o pozitivnih dvostranskih odnosih med Slovenijo in Črno goro ter o stanju pogajalskega procesa Črne gore za članstvo v EU.

Drugo dvostransko srečanje je potekalo z g. Pavlom Latushkom, namestnikom Združenega prehodnega kabineta Svetlane Tihanovske. Državni sekretar je v pogovoru izpostavil, da Slovenija podpira belorusko ljudstvo v prizadevanjih po svobodni in demokratični Belorusiji.