Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. septembra 2024.

Požari v naravi oziroma na prostem

Tekom včerajšnjega dne se je nadaljevalo gašenje požara v naravi na neprehodnem območju pod Poreznom v občini Tolmin, ki je zagorelo 31.9.2024. Požar na območju okoli enega hektarja so gasili gasilci PGD Tolmin, Most na Soči in Podbrdo ob podpori helikopterja SV in Enote za gašenje iz zraka URSZR - DEZIR, ki je požar gasila s tremi Airtraktorji za gašenje. Požar so pogasili, gasilci PGD Podbrdo bodo tudi v naslednjih dneh spremljali morebitne ponovne vžige.

Ob 10.14 so v Bohinju gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Stara Fužina, Savica-Polje in Ekipa CZ za reševanje na vodi in iz vode Bohinj z megafonom preko spletnih medijev in s fizičnim obveščanjem na obali in s plovili po jezeru obiskovalce Bohinjskega jezera o zajemanju vode z letali Airtractor. Zavarovali so mesta za zajem vode v Bohinjskem jezeru in zagotovili prenehanje delovanja vzletne točke za padalce nad Bohinjskim jezerom.

Druge nesreče v številkah

  • Nesreče v gorah: 1
  • Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih: 1
  • Reševanja obolelih oseb: 2
  • Nesreče v cestnem prometu: 4
  • Požari v objektih: 4
  • Požari na prometnih sredstvih: 2
  • Požari v naravi oziroma na prostem: 4
  • Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 1
  • Sproščanja nevarnih plinov: 1
  • Tehnična in druga pomoč: 8

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 31. avgusta 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Predvidoma se bo požarna ogroženost naravnega okolja v prvem tednu septembra večinoma povečevala tudi v večjem delu preostalih območij države.