Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na slovesnosti ob prevzemu bibliobusa Goriške knjižnice Franceta Bevka

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je udeležila slovesnosti v Novi Gorici, kjer je bil tamkajšnji Goriški knjižnici Franceta Bevka v uporabo predan nov bibliobus. Ministrstvo za kulturo je nakup novega bibliobusa sofinanciralo v vrednosti 150.000 evrov.

Glavni namen nakupa novega bibliobusa Goriške knjižnice Franceta Bevka je še naprej omogočati splošno dostopnost knjižničnega gradiva, informacij in drugih knjižničnih storitev tudi prebivalcem in prebivalkam bolj oddaljenih krajev na območju Mestne občine Nova Gorica (26 postajališč) in občin Brda (20 postajališč), Kanal ob Soči (12 postajališč) Miren-Kostanjevica (9 postajališč), Renče-Vogrsko (8 postajališč), Šempeter-Vrtojba (6 postajališč) ter v zamejstvu v Italiji (3 postajališča). Cilj nakupa je tudi posodobiti knjižnične storitve v potujoči knjižnici na območju teh občin in v zamejstvu ter s sodobno opremljenim vozilom in ustrezno informacijsko tehnologijo dvigniti kakovost knjižničnih storitev. 

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem povedala: »Veseli me, da v uporabo dajemo še en nov bibliobus. Potujoče knjižnice predstavljajo unikatno dostopnost do knjig in v Sloveniji obstajajo že kar 50 let. Na tem območju predstavljajo pomembno vez tudi s Slovenci in Slovenkami, ki živijo na drugi strani meje, saj bibliobus vozi tudi v zamejske občine. 

Potujoče knjižnice so eden ključnih mehanizmov, ki približujejo branje in kulturo v oddaljenih krajih tako otrokom, starejšim, gibalno oviranim, pa tudi stanovalcem varstvenih zavodov ter mnogim drugim. Potujoče knjižnice, knjižničarji in knjižničarke, ki delujejo v vseh vremenskih razmerah, raznašajo znanje, kulturo, veselje in nenazadnje občutek vključenosti v skupnost. Ponosni moramo biti, da živimo v državi, v kateri imamo takšno mrežo knjižnic in dostop do knjig, kajti potujoče knjižnice so dobrina, ki ni samoumevna in vsem dostopna. To nas uvršča med najbolj razvite države sveta. Hvala vsem, ki se trudite in s svojim delom omogočate dostopnost do knjig ter marsikomu lepšate vsakdan in svet.«

To je sicer že peti bibliobus goriške knjižnice. Vozilo, ki se ga nadomešča, je iz leta 2004 in dotrajano. Potujoča knjižnica je na Goriškem po 48 letih delovanja med prebivalci, danes šestih občin, zelo priljubljena in dobro obiskana. V Bibliobusu je 6000 knjižničnih gradiv, lani so zabeležili 74.000 tisoč izposoj. 

Slovenski bibliobusi obiskujejo 90 občin in tudi Slovence na Madžarskem, v Italiji in na Hrvaškem. Po slovenskih cestah dnevno vozijo okoli 80.000 enot knjižničnega gradiva. Ustavljajo se na 844 postajališčih. Letno prevozijo več kot 130.000 km. Slovenske potujoče knjižnice imajo okoli 18.000 članov, od tega je več kot polovica mladih. V letu 2022 se je na vpisalo 2400 novih članov. Letno jih obišče več kot 143.000 obiskovalcev, ki si izposodijo prek 750.000 enot knjižničnega gradiva.