Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvi skupaj podprli štiri projekte za promocijo lesene gradnje

Na javnem pozivu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki smo ga izvedli v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so bili izbrani štirje javni demo leseni objekti, ki bodo sofinancirani iz sredstev Gozdnega sklada. Za dva vrtca, pokrito tržnico in javni prireditveni objekt bo iz proračunskega sklada za gozdove zagotovljenih skupno 600.000 evrov.

Z javnim pozivom gospodarsko ministrstvo že drugo leto zapored podpira projekte gradnje vzorčnih lesenih javnih objektov. Takšna oblika promocije je pomembna tako z vidika krepitve gozdno-lesne verige kot tudi z vidika prikazovanja učinkov tovrstne gradnje na znižanje ogljičnega odtisa. Predstavlja prednosti, ki jo omogoča lesena gradnja, od zdravega bivanjskega okolja do hitrosti gradnje.

Izbrani projekti bodo zgrajeni iz lesa in s slovenskim znanjem. Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport podpiramo razvoj slovenske lesno-predelovalne industrije, ki je ključna za ustvarjanje zelenih delovnih mest, regionalni razvoj in krožno gospodarstvo. Še naprej si bomo prizadevali, da bo v prihodnje čim več javnih, pa tudi drugih objektov zgrajenih s pomočjo lesa in slovenske lesnopredelovalne industrije.

Izbrani projekti

Šolski okoliš - Vrtec Muta

Občina Muta bo zgradila nov osem-oddelčni otroški vrtec. Objekt je zasnovan kot skoraj nič energijski objekt, s kvalitetnimi toplotno izolativnimi materiali. Vrednost investicije je ocenjena na 4,13 milijona evrov. Znesek sofinanciranja države znaša 200.000 evrov.

Rekonstrukcija in prizidava vrtca Spodnji Duplek

Občina Duplek izvaja projekt rekonstrukcije in prizidave vrtca Spodnji Duplek. Ta zajema gradnjo prizidka vrtca in prizidavo kuhinje ter rekonstrukcijo obstoječe kuhinje in jedilnice z ureditvijo knjižnice. Projekt se je začel v letu 2023 in bo zaključen v 2025. Zaradi prednosti, ki jo omogoča lesena gradnja, zdravega bivanjskega okolja in hitrosti gradnje, ki je pri izvedbi tako zahtevnega objekta nujna, se tako novogradnja kot rekonstrukcija v celoti izvajata z montažno gradnjo, torej z lesenimi konstrukcijskimi elementi, katere se na notranji strani obdela z mavčno kartonskimi ploščami, zunaj pa z izolacijo in fasadnim sistemom. Vrednost investicije je ocenjena na 3,95 milijona evrov. Znesek sofinanciranja države znaša 200.000 evrov.

Center prostovoljstva in razvoja vinske kulture

Občina Razkrižje predvideva postavitev javnega promocijskega montažnega objekta. Objekt bo pritličen in delno podkleten. V kleti objekta se bo uredilo skladišče in manjši sprejemni prostor. Pritlični del objekta bo sestavljen iz dveh delov: južni del objekta bo služil kot večnamenska prireditveno-promocijska dvorana. Znotraj večnamenske dvorane, v kateri bodo vsi nosilni gradbeni elementi, tlaki, stenske obloge in drugo leseni, se bo pilotno namestila oprema za akvaponično pridelavo rastlin. Objekt bo služil kot konferenčni ter prireditveni objekt. Vrednost investicije je ocenjena na 358 tisoč evrov. Znesek sofinanciranja države znaša 110.520,94 evra.

Tržnica Ivančna Gorica

Občina Ivančna Gorica namerava v središču naselja Ivančna Gorica zgraditi novo pokrito odprto tržnico, s pripadajočim servisnim delom in urejenimi zunanjimi površinami. Tržnica je zasnovana kot lesena strešna konstrukcija na jeklenih stebrih. Pod streho bo na južnem delu umeščen servisni objekt, v katerem bodo urejene sanitarije, prostor za prodajne avtomate in shramba za stojnice. Ob vzhodni strani strehe tržnice bo za potrebe večjega obsega delovanja tržnice urejena tudi premična platnena streha. Vrednost investicije je ocenjena na 708 tisoč evrov. Znesek sofinanciranja države znaša 89.479,06 evra.

Prednosti lesene gradnje

Lesena gradnja ima številne prednosti. Les je eden izmed najpomembnejših naravnih virov Slovenije, saj kar 58 odstotkov naše površine pokrivajo gozdovi. Poleg tega pa je obnovljiv vir. V Sloveniji letno priraste cca štiri kubične metre lesa na prebivalca. Kot obnovljiv material z nizkim ogljičnim odtisom in izjemno možnostjo recikliranja predstavlja strateško surovino sedanjosti in prihodnosti. Trenutno za lesene izdelke porabimo le okoli 0,5 kubičnega metra na prebivalca. To pomeni, da so glede na surovinski potencial možnosti za nadaljnji razvoj lesne industrije pri nas velike.

Les pa ima tudi izjemne okoljske karakteristike. Izbira lesa namesto drugih materialov lahko neposredno prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Za Slovenijo pa uporaba lesa pomeni tudi povečana stopnja samooskrbe in potencial za razvoj lokalnega okolja.

Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje projektov promocije rabe lesa in lesnih proizvodov ter gozdno lesnih verig v obliki javnih demo lesenih objektov