Skoči do osrednje vsebine

Na Goriškem nov bibliobus

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na prvi šolski dan udeležil in zbrane pozdravil na slovesnosti ob prevzemu novega bibliobusa Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica.
Ministra, župan in direktorica stojijo v bibliobusu in si ogledujejo knjige na policah.

Minister Arčon, ministrica Vrečko, župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel in direktorica knjižnice Irena Škvarč. | Avtor: Doris Slemič

Nov bibliobus bo z bogato knjižno ponudbo razveseljeval zveste bralce na Goriškem, pa tudi v zamejstvu, in sicer v Doberdobu, Špetru in Bračanu.

Minister je na dogodku tako poudaril pomen čezmejnega delovanja potujoče knjižnice in se zahvalil za skrb za ohranjanje slovenske besede in za dostop do slovenske literature v zamejstvu. V novem sodobno opremljenem vozilu je prostora za okoli šest tisoč enot gradiva na kar osemdesetih metrih knjižnih polic.

Nakup in opremo vozila je financiral Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ter občine soustanoviteljice Goriške knjižnice: Mestna občina Nova Gorica, Občina Brda, Občina Kanal ob Soči, Občina Miren - Kostanjevica, Občina Renče - Vogrsko in Občina Šempeter - Vrtojba.