Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: “Imenovanje komisarja, ki bo pristojen za širitev, je pravi pristop”

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil odprtja Blejskega strateškega foruma. Po sprejemu tujih voditeljev, ki se foruma udeležujejo, je premier dr. Golob sodeloval na panelu voditeljev. Po panelu je predal nagrado Blejskega strateškega foruma gospe Juliji Navalni in se srečal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Na panelu voditeljev, kjer so sodelovali predsednik vlade Republike Srbije Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković in predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, je premier dr. Golob pozdravil besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, in sicer da slednja namerava v prihajajočem mandatu predlagati posebnega komisarja, ki bo zadolžen samo za širitev Evropske unije. "Menim, da je imenovanje komisarja, ki bi se zares osredotočil na to področje, pravi pristop. Kot je dejala predsednica Evropske komisije, je pomemben tudi načrt za rast z lastnimi finančnimi sredstvi (6 milijard EUR), ki so dostopni za vse tiste, ki bodo izkazali napredek pri izvajanju reform,” je povedal predsednik vlade dr. Golob. 

"Mislim, da je to pravi odziv na čas, v katerem živimo. Včasih spregledamo tiste, morda nekoliko manjše, a bolj zapletene probleme, ki so nam zelo blizu," je dejal premier dr. Golob in se ob tem zahvalil hrvaškemu predsedniku vlade Plenkoviću za skupna prizadevanja v Evropskem svetu, da Zahodni Balkan ne bi bil spregledan. “Zadnja leta se v Evropskem svetu trudimo spremeniti pristop širitvene politike, da Zahodni Balkan ne bi bil spregledan, temveč ga skušamo približati,” je spomnil premier dr. Golob. 
 
V pogovoru je premier dr. Golob pojasnil, da ima Slovenija na globalnem jugu dober ugled, ki da je posledica stališča Slovenije do Palestine: “Palestino podpiramo tudi zato, da poudarimo, kako so dvojna merila pomemben problem, ki ga številne evropske države ne naslavljajo – Slovenija pa ga.” Dodal je, da je Slovenija s priznanjem poslala sporočilu celotnemu svetu, ne le palestinskemu ljudstvu – da razumemo naše moralne obveznosti. “Vsako upanje, ki ga lahko pošljemo Palestini, je boljše kot ne storiti ničesar,” je dejal premier dr. Golob. 

V nadaljevanju je predsednik vlade izrazil tudi podporo vsem tistim, ki se od znotraj borijo proti sistemom, ki kršijo človekove pravice. "Izražam najglobljo hvaležnost tistim, ki delujejo znotraj režima, kar pa se ne navezuje zgolj na Rusijo. To velja tudi za Izrael in čeprav gre za kontroverzno tematiko, menim, da moramo podpreti vsakršno opozicijo, ki se zoperstavlja režimu, ki krši mednarodno humanitarno pravo," je dejal premier. 

Po panelu voditeljev je premier dr. Golob predal posebno nagrado Blejskega strateškega foruma, ki predstavlja spomin na velikega človeka in borca za človekove pravice v Rusiji Aleksandra Navalnega ter je izraz močne slovenske solidarnosti in podpore soprogi Juliji Navalni. 

Dan na Bledu je premier dr. Golob zaključil s tradicionalnim srečanjem s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. V pogovoru sta se osredotočila na možnosti krepitve zelo razvejanih in bogatih bilateralnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško, spregovorila pa sta tudi o osrednjih evropskih zadevah ter razmerah na Zahodnem Balkanu.