Skoči do osrednje vsebine

V okviru kampanje #PlantHealth4Life posadili več kot 560 rastlin

Na zadnji dan počitnic je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) organizirala drugi dogodek sajenja rastlin v okviru kampanje #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje), tokrat v okviru 39.Čarobnega dne v Arboretumu Volčji Potok. Na skupno dveh delavnicah je bilo posajenih več kot 560 rastlin, ki nosijo pomembno sporočilo o ohranjanju zdravja rastlin.
Otroci rišejo po lončkih

Okrasitev lončkov z rastlinami | Avtor: Miha Fras

1 / 3

Rastline skrbijo za delovanje ekosistemov, čistijo zrak in predstavljajo več kot 80 odstotkov naše hrane. Z namenom ozaveščanja o pomenu zdravja rastlin je v nedeljo, 1. septembra v okviru  kampanje #PlantHealth4Life potekal dogodek, ki ga je v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) organizirala UVHVVR, in ki je sporočilo kampanje na zabaven način približal tudi najmlajšim obiskovalcem 39. Čarobnega dne v Arboretumu Volčji Potok. Otroci so skozi ustvarjalne delavnice in presajanje zelišč pridobili znanje, ki so ga lahko kasneje preverili v nagradnem kvizu o ohranjanju zdravja rastlin. »S kampanjo smo uspeli doseči različne generacije in prenesti pomembno sporočilo po vsej Sloveniji. Zadnji dan pred začetkom novega šolskega leta smo izkoristili za to, da družinam predstavimo ključno vlogo rastlin in kako zanje skrbeti, da bodo ostale zdrave,« so sporočili z UVHVVR.

Nasvete o skrbi za rastline je ponovno delil Jan Robin (na družbenih omrežjih poznan kot Botanist by Heart), eden najbolj poznanih ljubiteljskih botanikov v Sloveniji in ambasador letošnje kampanje pri nas. Na delavnici je obiskovalcem pokazal, kako pravilno skrbeti za rastline: »Pomembno je, da že otroke naučimo o pomenu zdravja rastlin za naše življenje kot tako, saj niso le ključni del naše prehrane, temveč imajo tudi pomembno vlogo v vseh vidikih našega življenja. Vesel sem, da sem lahko v okviru te kampanje z mnogimi obiskovalci delil svoje veselje do rastlin ter prispeval k širjenju znanja o njihovem zdravju.«

Več o kampanji

#PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) je večletna kampanja, pripravljena na zahtevo Evropske komisije. Temelji na poglobljeni analizi dojemanja in vedenja na področju zdravja rastlin po vsej EU. V kampanjo je letos vključenih 21 držav članic in ena država kandidatka, kar je podvojilo njen doseg v primerjavi s preteklim letom. Sodelujoče države so: Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Črna gora.