Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič na srečanju s podpredsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj

Minister za finance Klemen Boštjančič se je 3. septembra 2024 sestal s podpredsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (angleško European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) Markom Bowmanom. Glavni temi njunega srečanja sta bili uspešno sodelovanje med Slovenijo in EBRD ter ministrova vloga kot predsedujočega svetu guvernerjev EBRD.
Minister Klemen Boštjančič in državna sekretarka Nikolina Prah sedita za veliko ovalno mizo, nasproti pa sedijo člani delegacije Evropske banke za obnovo in razvoj, s podpredsednikom Markom Bowmanom na čelu.

Minister za finance Klemen Boštjančič na sestanku s podpredsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj Markom Bowmanom. | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 2

Podpredsednik EBRD Bowman je Slovenijo obiskal kot gost Blejskega strateškega foruma, na katerem sta z ministrom Boštjančičem razpravljala o motnjah in obetih v globalni trgovini, gospodarstvu in industrijski dinamiki na panelu z naslovom Navigating the Global Flux: Disruptions and Prospects in Trade, Economy and Industry Dynamics. Na sestanku sta sogovornika naslovila dosedanje in predvsem prihodnje partnerstvo Slovenije in EBRD. Razpravljala sta o operativnih prednostnih nalogah EBRD v Sloveniji s ciljem, da EBRD kar v največji možni meri podpre Slovenijo pri premagovanju gospodarskih izzivov. Naslovila sta tudi možna področja nadaljnjega sodelovanja, ki vključujejo pospeševanje pravičnega zelenega prehoda, digitalne tehnologije, inovacije in razvoj kapitalskega trga (pred kratkim je bil zaključen projekt tehnične pomoči s strani EBRD za razvoj Fintech okolja v Sloveniji).

Aktivnosti ERBD se bodo odvijale upoštevaje novo petletno strategijo EBRD za Slovenijo, ki jo je potrdil odbor direktorjev EBRD konec julija 2024.

Naslovila sta tudi vlogo ministra Boštjančiča kot predsedujočega svetu guvernerjev EBRD. Minister v tej funkciji lahko odigra aktivno vlogo pri spodbujanju delničark k čimprejšnjemu zaključku ratifikacij sprememb Sporazuma o ustanovitvi EBRD, ki so jih guvernerji potrdili na letnem zasedanju maja 2024, s ciljem, da se do letnega zasedanja Sveta guvernerjev EBRD leta 2025 v Londonu, ki ga bo vodil minister Boštjančič, doseže potrebni kvorum za uveljavitev sprememb Sporazuma, kar bo omogočilo geografsko širitev banke v izbrane države podsaharske Afrike.