Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Dialog je tisto, kar je nujno v tem trenutku, da se razmere umirijo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci se je srečal s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske tematike iz Novega mesta, Kočevja, Brežic, Grosuplja, Šentjerneja in Škocjana. Zaključke srečanja, ki je potekal v konstruktivnem dialogu, sta predstavila minister Boštjan Poklukar in v imenu civilne iniciative Silvo Mesojedec.

"Imeli smo izredno izčrpen sestanek, saj se je na področju romske problematike nabralo kar veliko zadev, ki so jih predstavniki civilne iniciative danes predstavili," je dejal minister Poklukar. Predstavniki civilne iniciative so podali številne pobude in predloge; nekateri se nanašajo na delovno področje Ministrstva za notranje zadeve in Policije, številni pa so v pristojnosti drugih resorjev, zato jih bomo prenesli pristojnim ministrstvom – Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za okolje in naravne vire, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ter ostalim deležnikom, ki delujejo na tem področju. Ob tem je minister predstavil tako delo slovenske policije kot medresorske delovne skupine za reševanje romske problematike, ki jo koordinira državna sekretarka Helga Dobrin.

"Zelo sem vesel dialoga. Dialog je tisto, kar je nujno v tem trenutku, da se razmere, tudi varnostne, umirijo," je poudaril minister Poklukar in izrazil zadovoljstvo, da so predstavniki civilne iniciative poudarili, da zaupajo slovenski policiji. Ob tem je minister izpostavil pomembnost obveščanja policije o storjenih kaznivih dejanjih. "Mi smo tisti prvi na terenu, saj v prvem delu rešujemo varnostno problematiko. V drugem delu pa, verjamem, bodo ostali resorji naslovili tudi integracijski del," je dejal minister Poklukar in pozval tudi Zvezo Romov Slovenija in Svet romske skupnosti, da pristopita k reševanju problematike v posameznih občinah. "Verjamem, da bomo z naslednjimi ukrepi tako na ravni države kot na ravni lokalnih skupnosti in s pomočjo romske skupnosti skupaj prišli do bolj učinkovite in boljše politike do Romov," je zaključil minister.

Jutri se minister s sodelavci odpravlja v Šentjernej, kjer bodo z županom in ostalimi predstavniki občine prav tako razpravljali o romski tematiki.