Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: »19. Blejski strateški forum je vsebinsko presegel vsa pričakovanja«

Zaključuje se 19. Blejski strateški forum, ki je z zahtevnimi in kompleksnimi razpravami vsebinsko presegel vsa pričakovanja. Na forumu se je zvrstilo več kot 180 govorcev iz 48 držav ter 2500 udeležencev. To dokazuje, da je Blejski strateški forum uveljavljena platforma za predstavitev stališč, konstruktivno razpravo, soočenje različnih pogledov in izmenjavo tudi nasprotujočih si mnenj.

Na novinarski konferenci ob zaključku foruma, ki je letos potekal pod naslovom "Vzporedne resničnosti", je gostiteljica foruma, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, poudarila, da so govorci v panelnih razpravah obravnavali vse aktualne izzive, s katerimi se soočamo v mednarodni skupnosti. Prvi dan je bil bolj osredotočen na vojno v Ukrajini, razmere v Gazi in širitev EU, drugi dan pa na boj proti dezinformacijam, energetsko in vodno varnost, zeleni prehod, podnebne spremembe ter turizem in migracije. »Zadovoljna sem, da smo včerajšnje razprave, ko smo jasno slišali glas Palestine in izraelske opozicije, pa tudi ruske, zaokrožili s kulturnim dogodkom, s koncertom, na katerem sta bila v središču pozornosti izraelska glasbenica in palestinski glasbenik. Z njima smo se pogovarjali, kaj konkretno pomeni živeti skupaj in kako lahko umetnost vpliva na razreševanje konflikta. Govorila sta tudi o stanju odnosov med ljudmi in o tem, kako lahko kultura in glasba povezujeta različne poglede. Menim, da je bil to vrhunec prvega dneva in izjemno ganljiv dogodek,« je med drugim povedala ministrica Fajon. Posebej je pohvalila tudi prispevek mladih, njihovo angažiranost med razpravami, tehtna razmišljanja, ki dajejo upanje za večje sožitje v prihodnosti a starejšim generacijam tudi nalagajo odgovornost.

Ministrica Fajon se je ob robu Blejskega strateškega foruma srečala s predstavniki držav naslednic nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije in visokimi predstavniki za nasledstvo, na katerem so potrdili politično voljo za pospešitev razreševanja še odprtih nasledstvenih vprašanj. »Srečanje je potekalo v pozitivnem vzdušju. S predstavniki Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije smo se dogovorili za nadaljevanje dialoga na vseh ravneh in ponovno srečanje z ministri v roku enega leta.«

Na srečanju z ministri za zunanje zadeve držav Zahodnega Balkana in posebnimi odposlanci za Zahodni Balkan je ministrica Fajon povedala, da je naš moralni, politični in geostrateški imperativ, da pride do širitve Unije. »Večja in močnejša EU nam omogoča močnejši vpliv na svetovnem odru.« Poleg tega se je srečala z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) Mathiasom Cormannom.

Pred koncem foruma se bo ministrica srečala še z zunanjima ministroma Severne Makedonije in Moldavije.

Na novinarski konferenci se je ministrica tudi zahvalila sodelavkam in sodelavcem, organizatorjem in prostovoljcem za organizacijo foruma ter povedala, da se bomo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve že začeli pripravljati na jubilejni 20. Blejski strateški forum, ki bo prihodnje leto.