Skoči do osrednje vsebine

Patent z enotnim učinkom odslej v 18 evropskih državah

S 1. septembrom 2024 je Romunija postala del enotnega patentnega sistema. Od tega datuma bodo vsi evropski patenti z enotnim učinkom samodejno veljali tudi za Romunijo. S to razširitvijo se število sodelujočih držav članic EU ni le povečalo na 18, temveč je 330-milijonskemu območju, ki ga sistem že pokriva, dodan tudi trg s približno 19 milijoni prebivalcev.

Od začetka veljavnosti enotnega patenta 1. junija 2023 je Evropski patentni urad prejel več kot 34.000 zahtev za enotni učinek in registriral 33.000 enotnih patentov. S strani evropskih podjetij je bilo zaznati veliko povpraševanje po novem patentu: v prvi polovici letošnjega leta je 63 odstotkov vseh zahtevkov za enotni učinek izviralo iz 39 držav članic Evropske patentne organizacije, več kot 32 odstotkov pa so jih vložila mala podjetja in posamezni izumitelji. Letos je bil skoraj vsak četrti podeljeni evropski patent spremenjen v enotni patent. Zaradi pristopa Romunije je enotni patentni sistem še bolj privlačen: več kot 1.000 uporabnikov je izrazilo zanimanje za razširitev obsega varstva svojih enotnih patentov na Romunijo.

Sistem enotnega patenta, ki ga sestavljata dva stebra - enotni patent in Enotno sodišče za patente - ponuja nižje stroške, poenostavljen postopek, enotno varstvo in večjo pravno varnost v sodelujočih državah članicah EU. Izumitelji lahko patentno varstvo prijavijo in ohranijo pri Evropskem patentnem uradu, ki deluje kot točka »vse na enem mestu« za lastnike patentov, tudi pri plačevanju ugodnejših pristojbin za podaljšanje veljavnosti in registraciji nadaljnjih transakcij (kot je na primer podeljevanje licenc). 

Zaradi vseh teh prednosti je enotni patent privlačna možnost zlasti za mala in srednje velika podjetja. Poleg tega je Enotno sodišče za patente pristojno za enotne patente in klasične evropske patente. To omogoča usklajen in centraliziran postopek, ki odpravlja potrebo po dragih vzporednih sodnih postopkih pred številnimi nacionalnimi sodišči.