Skoči do osrednje vsebine

Prvi šolski dan tudi za begunce

Med več kot 20.000 prvošolci, ki so 2. septembra prestopili šolska vrata, sta bila tudi dva prvošolca begunca. Urad vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ima v oskrbi otroke, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo.

Deklici med svečanostjo po prvem šolskem dnevu | Avtor: Urad Vlade republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov

V šolske klopi so se vrnili tudi otroci, ki so nastanjeni v izpostavi azilnega doma v Logatcu in v izpostavi azilnega doma za mladoletne osebe brez spremstva v Postojni. V slednjem je nastanjen srednješolec, medtem ko večina osnovnošolskih otrok prebiva v izpostavi azilnega doma v Logatcu. V obe osnovni šoli Občine Logatec se je v ponedeljek odpravilo tudi 15 otrok iz azilnega doma, od tega dva prvošolca. Njune prve korake na poti v šolo je spremljalo osebje azilnega doma in starši, po vrnitvi iz šole pa so prvi šolski dan vsi skupaj zaznamovali s krajšo slovesnostjo. UOIM z obema osnovnima šolama v Logatcu že vrsto let uspešno sodeluje pri integraciji otrok v lokalno okolje.