Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gosti mednarodno konferenco o pravu pomorskih organizacij

Ministrstvo za obrambo med 2. in 5. septembrom v Ljubljani gosti 10. mednarodno konferenco o pravu pomorskih organizacij, ki jo v sodelovanju z univerzami organizira Natov center odličnosti za operacije v zaprtih in plitkih vodah (angleško NATO Centre of Excellence for Operations in Confined and Shallow Waters – COE CSW).

Natov center odličnosti za operacije v zaprtih in plitkih vodah, tokrat v sodelovanju s Centrom za mednarodno pravo Stockton pri Vojaški pomorski akademiji ZDA in Univerzo Basel, konferenco o pravu pomorskih organizacij enkrat letno organizira s ciljem izmenjave znanja in izkušenj med pomorskimi praktiki in pravnimi strokovnjaki za večjo učinkovitost vojaških operacij na morju.

Jubilejne 10. konference o pravu pomorskih organizacij, ki jo gosti Republika Slovenija, se udeležuje okrog 150 slušateljev iz več kot 30 držav. Republika Slovenija v luči izpolnjevanja sprejetih mednarodnih obveznosti, predvsem v okviru zavezništva, redno sodeluje v mednarodnih vojaških dejavnostih, kot pomorska država pa, glede na zmogljivosti, prispeva k pomorskim operacijam. Pri tem se zavedamo pomena pridobivanja in ohranjanja znanja in izkušenj za učinkovito sodelovanje v mednarodnih vojaških in obrambnih dejavnostih.

Uvodoma je zbrane preko videoposnetka pozdravila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je izpostavila, da se Slovenija kot pomorska država zaveda pomena pomorskega področja v času številnih mednarodnih izzivov ter globalne soodvisnosti in povezanosti ter dodala: »Pomorstvo je neizogibno povezano z mednarodno trgovino, dobavnimi verigami, varnostjo, kritično infrastrukturo, varovanjem okolja, konkurenčnostjo, tehnološkim napredkom in drugim. Zato je ta konferenca pomembna priložnost za razpravo o različnih vidikih pomorskega delovanja, ki vpliva na vse nas.«

V ospredje letošnje jubilejne konference, ki se je udeležujejo številni vojaški operaterji, pravni strokovnjaki, predstavniki civilne družbe in znanstveniki, so postavili izzive, s katerimi se sooča skupnost pomorskega prava in mornarice. Med njimi bodo sodelujoči obravnavali teme zaščite kritične infrastrukture na morju, vedenje Kitajske na območju vzhodne in južne morske širine, Tajvana in južne morske širine, izzive na območju Rdečega morja ter novosti na področju avtonomnih sistemov in sistemov brez posadke. Organizator je letos okrepil tudi program usposabljanj v okviru konference, ki bodo namenjena predvsem indopacifiškemu prostoru in hibridnim scenarijem na Baltiku.

Udeleženci konference sedijo v avditorju in spremljajo pozdravni nagovor predsednice republike na velikem zaslonu pred njimi.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je preko videoposnetka pozdravila udeležence 10. mednarodne konference o pravu pomorskih organizacij | Avtor: Borut Podgoršek

1 / 3