Skoči do osrednje vsebine

Izdan drugi paket 41 odločb za sofinanciranje športne infrastrukture

Ministrstvo, pristojno za šport, je izdalo drugi paket odločb o sofinanciranju 41 investicijskih projektov v športne dvorane in zunanje športne površine, ki izpolnjujejo pogoje javnega razpisa.

Na sklop 1 (športni objekti) je bilo prijavljenih 82 projektov, od katerih je ministrstvo do sedaj izdalo pozitivne odločbe za 31 projektov. Na sklop 2 (zunanje športne površine) pa je bilo prijavljenih 98 projektov, od katerih je ministrstvo do sedaj izdalo pozitivne odločbe za 77 projektov. S tem pa je tudi podprlo vse prijavljene projekte, ki so ustrezali pogojem javnega razpisa iz sklopa 2. 

Zaradi povečanja razpoložljivih finančnih sredstev javnega razpisa je bilo potrebno spremeniti njegovo besedilo v delu, ki se nanaša na višino razpisanih sredstev. Sprememba je bila v petek, 30. avgusta 2024 objavljena v Uradnem listu RS. Na podlagi dodatnih 4,3 milijona sredstev in spremembe javnega razpisa je ministrstvo izdalo še drugi paket pozitivnih odločb o sofinanciranju za sklop 2, in sicer za vse vloge za projekte, ki ustrezajo razpisnim pogojem. Prijavljeni projekti v sklopu 2 imajo namreč v povprečju nižje investicijske vrednosti kot projekti v okviru prvega sklopa. Zato bo z dodatno zagotovljenimi sredstvi mogoče sofinancirati več prijavljenih projektov, kar bo izboljšalo dostopnost do zunanje športne infrastrukture večjemu številu prebivalcev po celotni Sloveniji. Preostala sredstva po izdaji pozitivnih odločb za sklop 2 je Strokovna komisija za izbor sofinanciranja investicij v športno infrastrukturo v letu 2024 prenesla na sklop 1. 

Namen Javnega razpisa 2024 za izbor sofinanciranja investicij v športno infrastrukturo je sofinancirati obnovo, novogradnjo in rekonstrukcijo javnih športnih objektov, posodobitev ali vzpostavitev novih zunanjih športnih površin, ureditev dostopnosti do javnih športnih objektov in zunanjih športnih površin za funkcionalno ovirane ter protipoplavno in protiplazno zaščito javnih športnih objektov in zunanjih športnih površin.

Zbiranje vlog za sofinanciranje po tem javnem razpisu je potekalo v dveh različnih sklopih:

  • Sklop 1 – investicije v obnovo, novogradnjo in rekonstrukcijo javnih športnih objektov,
  • Sklop 2 – investicije v posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin.

V okviru obeh sklopov pa je sofinancirana tudi ureditev dostopnosti za funkcionalno ovirane ter protipoplavna in protiplazna zaščita.

Občine so na podlagi spremembe tega razpisa upravičene za sofinanciranje investicij v skupni višini dobrih 36,7 milijona evrov sredstev. V okviru sklopa 1 je bilo na voljo 24 milijonov evrov, v okviru sklopa 2 pa 12,7 milijona evrov. Strokovna komisija je vsebinsko pregledala in ocenila vloge skladno z merili v javnem razpisu. Po končanem ocenjevanju vlog je skladno z razpisom predlagala sofinanciranje vlog po vrstnem redu skupnega števila dobljenih točk od najbolje do najslabše ocenjene, posebej za Sklop 1 in za Sklop 2 do porabe razpoložljivih razpisanih sredstev.

Rezultati javnega razpisa so objavljeni na strani razpisa.

Naziv Datum objave Rok prijave
10. 5. 2024
31. 5. 2024