Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava osnutka uredbe za vzpostavitev evropskega okvira za polprevodniški ekosistem

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo osnutek predloga Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o vzpostavitvi okvira ukrepov za okrepitev evropskega polprevodniškega ekosistema (osnutek uredbe) in ga predložilo v javno obravnavo na portalu eUprava.

Sprejem uredbe je potreben zaradi izvajanja Uredbe (EU) 2023/1781 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. septembra 2023 o vzpostavitvi okvira ukrepov za okrepitev evropskega polprevodniškega ekosistema in spremembi Uredbe (EU) 2021/694 (Uredba 2023/1781/EU). Uredba 2023/1781/EU državam članicam nalaga določitev pristojnega organa za nadzor uporabe in izvajanja na nacionalni ravni in določitev enotne kontaktne točke.  

S predlaganim osnutkom uredbe se Ministrstvo za digitalno preobrazbo določi za pristojni organ za nadzor uporabe in izvajanja Uredbe 2023/1781/EU in za enotno kontaktno točko. Na podlagi predlaganega osnutka uredbe in že sklenjenega Upravnega sporazuma s Skupnim podjetjem za čipe Chips JU bo Republika Slovenija pomembno podprla prizadevanja slovenskih deležnikov za razvoj in ustvarjanje dodane vrednosti na področju čipov in polprevodniških tehnologij. 

Zainteresirani deležniki lahko podajo svoje predloge in pripombe na osnutek uredbe do 30. septembra 2024, in sicer na elektronski naslov gp.mdp@gov.si

Predlog predpisa se nahaja na povezavi: eUprava - Predlog predpisa (gov.si)