Skoči do osrednje vsebine

Mednarodno sodelovanje na področju kibernetske varnosti: poudarki z Blejskega strateškega foruma

Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) z današnjim dnem zaključuje tridnevno serijo mednarodnih dogodkov v okviru Blejskega strateškega foruma (BSF) med 2. in 3. septembrom. Kibernetska varnost je bila tudi letos med najpomembnejšimi temami na BSF.

URSIV je v okviru BSF z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) soorganiziral stranski dogodek z naslovom Dešifriranje izsiljevalske programske opreme: izzivi pri preprečevanju izplačil kriptovalut. Direktor URSIV dr. Uroš Svete je v uvodnem nagovoru izpostavil nujnost sodelovanja strokovnjakov iz vladnega, raziskovalnega in zasebnega sektorja na področju varnosti v kibernetskem prostoru. Temu mora slediti tudi regulativni okvir. Panelisti so se strinjali o pomenu mednarodne Iniciative za boj proti izsiljevalski programski opremi (angleško Counter Ransomware Initiative), ki se je oblikovala pred dvema letoma na pobudo Združenih držav Amerike oziroma Bele hiše, in pozvali k okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju v boju proti izsiljevalski programski opremi ter s tem povezani rabi kriptovalut.

Ob robu foruma je direktor URSIV opravil številne formalne in neformalne pogovore, med drugim se je sestal z makedonskim ministrom za digitalno preobrazbo Stefanom Andonovskim, s katerim sta govorila o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in Severno Makedonijo na področju kibernetske varnosti. Dr. Svete se je sestal tudi s predstavniki zunanjega ministrstva Združenih držav Amerike. Na srečanju so sogovorniki razpravljali o možnostih za nadgradnjo dvostranskega sodelovanja.

Na blejskem forumu je bil drugi dan na sporedu panel na temo uporabe mednarodnega prava v kibernetskem prostoru, ki se je nadaljeval z organizacijo današnjega dogodka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. URSIV je z MZEZ organiziral ločen dogodek o uporabi mednarodnega prava v kibernetskem prostoru, ki je potekal pod okriljem Oxfordskega procesa za dosego soglasja o uporabi mednarodnega prava v kibernetskem prostoru. Dr. Uroš Svete je v uvodnem nagovoru poudaril izdaten pomen postopkov na področju aplikacije mednarodnega prava na kibernetski prostor ter nujnost mednarodnega sodelovanja na tem področju.