Skoči do osrednje vsebine

Minister napovedal interventni zakon za zagotavljanje ogrevanja v Šaleški dolini

Minister Bojan Kumer je 3. septembra seznanil javnost, da je prejel obvestilo Holdinga slovenskih elektrarn o resnem finančnem stanju Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki vodi v insolventnost. To pomeni, da sta z novim letom ogrožena tako proizvodnja elektrike kot preskrba z ogrevanjem za 35.000 tamkajšnjih prebivalcev, ki so povsem odvisni od toplotne energije iz tega vira.

Minister je zato imenoval delovno skupino, ki bo pripravila konkretne ukrepe za rešitev situacije. "Ogrevanje ljudi v dolini je naša prioriteta," je poudaril minister. Pravila o državni pomoči omejujejo možnosti neposredne intervencije, vendar minister napoveduje verjetno omejitev delovanja družb TEŠ in Premogovnika Velenje na opravljanje javne službe za oskrbo s toploto, kar bi omogočilo financiranje delovanja s pomočjo javnih sredstev.

Minister Kumer je napovedal sprejem posebnega interventnega zakona, ki bo zagotavljal začasno rešitev, dokler ne bodo vzpostavljeni alternativni viri ogrevanja v dolini in zagotovljen pravičen prehod. Dodal je, da bo storil vse, da stroški ne bodo padli na prebivalce ali davkoplačevalce, ampak se bodo primarno uporabili dobički energetskih podjetij.

"Rešitev ne bo poceni, a bo začasna in nujna, dokler ne vzpostavimo dolgoročnih rešitev," je dejal minister Kumer po sestanku z županoma občin ter predstavniki sindikatov in podjetij v Šaleški dolini. Minister je zaključil, da prebivalci Šaleške doline ne smejo nositi bremena preteklih političnih odločitev, povezanih s TEŠ6. Poudaril je, da bodo sprejeti ukrepi zaščitili prebivalce in zagotovili pravičen prehod za zaposlene v Premogovniku Velenje.