Skoči do osrednje vsebine

Opozarjamo na lažno elektronsko sporočilo

Po elektronski pošti krožijo lažna obvestila, ki naj bi jih pošiljalo Ministrstvo za zdravje iz domnevnega naslova info.mz@gov.si. V zadevi je naveden naslov »Javno obvestilo: nove nalezljive bolezni v Sloveniji«, v besedilu pa opozarjajo na izbruh nove nalezljive bolezni in pozivajo k cepljenju. V priponki naj bi se nahajalo nujno sporočilo o izbruhu ter podatki o cepilnih mestih.

Opozarjamo, da gre za lažna sporočila, ki so poslana z namenom prevare in nimajo nobene povezave z Ministrstvom za zdravje, prav tako zgoraj navedeni elektronski naslov ni v lasti ministrstva. Gre za zlonamerno sporočilo!

Svetujemo vam, da na takšna prejeta sporočila ne odgovarjate. Prav tako ne odpirajte priponk oziroma priloženih datotek, ne klikajte na podane povezave in ne posredujte svojih osebnih podatkov. Takšno prejeto spletno pošto dodajte na seznam nezaželene pošte.

Fotografija elektronskega sporočila, ki naj bi ga poslalo ministrstvo za zdravje.

Primer lažnega sporočila

Za konec še nekaj splošnih načel informacijske varnosti za uporabnike:​

  • ​​​​Ne odpirajte elektronske pošte s sumljivimi naslovi in vsebino (tudi s strani vam poznanih oseb) ter nanjo ne odgovarjajte. Predhodno preverite avtentičnost pri pošiljatelju. Nevarne so predvsem priponke in spletne povezave (tako v sporočilih kot v brskalnikih): ko jih odprete, se lahko sproži škodljiva koda.
  • ​​Ne aktivirajte makrojev (»Enable macro?«) v Office (Word, Excel) dokumentih, če niste prepričani o izvoru dokumenta in potrebnosti aktiviranja makrojev.
  • Ne nasedajte lažnim obvestilom, ki naj bi jih poslale znane korporacije (npr. lažno obvestilo DHL o prispeli pošiljki).
  • Če prejmete sporočilo ali telefonski klic, ki zahteva izvajanje aktivnosti na vašem računalniku ali posredovanje osebnih podatkov, gesel, kod, številk kartic in podobno, nikoli ne posredujte teh podatkov preko elektronske pošte ali telefona. V primerih, ko pošiljatelja oziroma klicatelja ne poznate oziroma ga ni možno preveriti, na taka sporočila ne odgovarjajte.
  • Če niste prepričani v istovetnost pošiljatelja elektronskega sporočila, preverite podrobnosti o pošiljatelju (naslov v polju »od« ali »from« oziroma podatki v ozadju sporočila).
  • Bodite ​previdni tudi pri rabi svetovnega spleta, pri klikanju na nepoznane spletne strani ter pri vnašanju osebnih podatkov na spletne strani.