Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o delu Inšpektorata za delo za leto 2023

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide Državnega zbora je danes obravnaval Poročilo o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2023.

Na podlagi 7. člena Zakona o inšpekciji dela (ZID-1) je Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) v marcu 2024 Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) predložil letno poročilo o svojem delu za leto 2023.

Inšpektorat je tudi v preteklem letu opravljal inšpekcijski nadzor na treh glavnih področjih: delovna razmerja, varnost in zdravje pri delu ter socialno varstvo.

Inšpekcijski nadzori v letu 2023
Inšpektorji IRSD so v letu 2023 izvedli skupno 10.101 inšpekcijskih pregledov, pri čemer je bilo 5.500 pregledov opravljenih na področju delovnih razmerij, 4.475 pregledov na področju varnosti in zdravja pri delu, ter 126 pregledov s strani inšpektorjev za socialne zadeve. Inšpekcijski pregledi so vključevali redne, izredne in kontrolne preglede, s katerimi so preverjali uresničevanje izrečenih ukrepov. V okviru teh pregledov je bilo ugotovljenih skupno 15.512 različnih kršitev, na podlagi katerih je inšpektorat izdal 7.135 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter vložil 29 naznanil suma kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb. Izrečene globe so skupaj znašale 3.734.918,67 evrov. Poleg tega je IRSD izdal tudi 755 dovoljenj za delo otrok, 18 soglasij glede izključitve posebnega varstva in eno odločbo o zadržanju učinkovanja prenehanja delovnega razmerja.

Na dan 31. decembra 2023 je bilo v Poslovni register Slovenije vpisanih 241.128 poslovnih subjektov oziroma delodajalcev. Kljub povečevanju števila poslovnih subjektov pa število zaposlenih inšpektorjev v IRSD ne sledi temu trendu, kar vpliva na obseg in učinkovitost nadzorov.

Inšpektorat za delo je letos ugotovil že skoraj 500 kršitev glede vodenja evidenc na področju dela.  Za primerjavo – lani je v celem letu ugotovil 515 kršitev. Kršitve so se nanašale predvsem na podatke, ki jih mora delodajalec dnevno vpisovati v evidenco o izrabi delovnega časa za posameznega delavca.

Varnost in zdravje pri delu
Na področju varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji ugotovili 9.083 kršitev. Najpogostejše kršitve so se nanašale na ocenjevanje tveganj in izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja (1.990 kršitev), urejenost in varnost delovnih mest (1.482 kršitev), zagotavljanje zdravstvenega varstva delavcev (1.362 kršitev), uporabo osebne varovalne opreme (1.000 kršitev) ter usposabljanje delavcev za varno opravljanje dela (857 kršitev). Največ kršitev je bilo ugotovljenih v gradbeništvu (29,2 %), sledile so predelovalne dejavnosti (17,8 %), trgovina (11,3 %), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (6,5 %) ter gostinstvo (5,6 %).

Delovna razmerja
Inšpektorji so na področju delovnih razmerij ugotovili 6.380 kršitev delovnopravne zakonodaje. Najpogosteje so bile kršitve povezane s plačilom za delo in drugimi prejemki iz delovnega razmerja (2.926 kršitev). Drugi najpogostejši kršitvi sta bili zaposlovanje v širšem smislu (763 kršitev) ter dolžnosti zavezancev v postopku inšpekcijskega nadzora (728 kršitev). Druge kršitve so se nanašale na evidence na področju dela in socialne varnosti (505 kršitev), delovni čas in odmore (385 kršitev), prenehanje pogodbe o zaposlitvi (207 kršitev) ter prekarne oblike dela (109 kršitev). Največ kršitev so inšpektorji zaznali v gradbeništvu (1.192 kršitev), sledili sta predelovalna dejavnost (676 kršitev) in gostinstvo (578 kršitev).

Socialno varstvo
Na področju socialnega varstva je socialna inšpekcija v letu 2023 izvedla 126 nadzorov. Večina teh nadzorov (65 %) je bila povezana z delovanjem centrov za socialno delo (CSD), pri čemer so prednostno obravnavali prijave, ki so nakazovale ogrožanje koristi otrok ali nepravilnosti v obravnavi nasilja v družini. Nadzori so se največkrat nanašali na zaščito ogroženih otrok in rejništvo (35 %), urejanje razmerij med starši in otroki (32 %), obravnavo nasilja v družini (17 %), uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (17 %) ter skrbništvo (7 %).

Dodatne dejavnosti in predlogi za spremembe zakonodaje

Poleg inšpekcijskih nadzorov in izdaje ukrepov je IRSD v letu 2023 opravljal tudi drugo strokovno delo, vključno s svetovanjem delavcem in delodajalcem ter sodelovanjem z drugimi institucijami. Projektna enota IRSD je nadaljevala z izvajanjem projekta "Odpravimo konflikte na delovnem mestu", ki se je financiral s sredstvi Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije in uspešno zaključila s koncem marca 2023.

Na podlagi ugotovitev s terena je inšpektorat v letnem poročilu predlagal več sprememb zakonodaje, da bi izboljšali pogoje dela in povečali učinkovitost nadzora.

IRSD ostaja zavezan k izboljšanju delovnih pogojev, varnosti in zdravja pri delu ter socialne zaščite v Sloveniji, hkrati pa si prizadeva za tesnejše sodelovanje z drugimi organi in organizacijami ter za aktivno vključevanje na mednarodni ravni.