Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev aktivnosti Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano za leto 2024

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik, je na novinarski konferenci predstavil načrtovane aktivnosti vezane na prioritete svojega delovanja, ki so ničelna toleranca do nedovoljenih ravnanj oz. nepoštenih praks, vzpostavitev novega poslovnega modela za certificirano pridelavo in prirejo, s poudarkom na IK in ekološko ter promocija dobrih praks.
Varuh stoji za govorniškim pultom in govori.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik je na novinarski konferenci poudaril, da vedno ko v poslovnih odnosih nastopi nesorazmerje v pogajalski moči, obstaja tveganje za nedovoljena ravnanja. Njihovo zaznavanje je mogoče edino s prijavo, torej poročanjem o tem varuhu ali Agenciji za varstvo konkurence, ki izpeljeta nadaljnje postopke na način, da prijavitelj in njegovo poslovanje s kupcem zaradi tega ker je vložil prijavo, ni ogroženo. To je lahko tudi samo namig ali informacija o tem da se dogajajo prakse, ki gredo v škodo šibke stranke v poslovnem odnosu. Dodal je, da je pomembno je tudi ozaveščanje deležnikov o vsebini nedovoljenih ravnanj in s tem v zvezi načrtuje pripravo serije člankov za člane verige.

V nadaljevanju je predstavil kratko anketo za področje zelenjave, s katero je želel pridobiti horizontalen pogled v tej panogi predvsem z vidika obsega dobaviteljev, načina sklepanja pogodb in možnosti sistemskega urejanja pogodbenih odnosov. Odziv je skromen, zato poziva deležnike, da se odzovejo.

Z delom Varuha pa je zadovoljna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Čalušić: »Z veseljem vam lahko povem, da smo z delom gospoda Branka Ravnika, ki ima dolgoletne izkušnje v sektorju pridelave hrane, v teh prvih mesecih zelo zadovoljni. Njegova prizadevanja za večjo preglednost, poštenost in sodelovanje med vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano že prinašajo pozitivne rezultate.«

Varuh je poudaril, da podpira tudi različne prakse kot na primer ugotavljanje porekla z Metodo genetskega nadzora, kot ga uveljavlja Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, kjer so rezultati pokazali,  da prihaja do potvorb porekla. Podprl je tudi pobudo evropske čebelarske zveze, da se bolj odločno poskrbi za sistemsko ureditev pojava ponarejenega medu na evropskem trgu.

Predlagal je tudi nov pristop pri oblikovanju preskrbne verige z izdelki s certifikatom Izbrana kakovost in ekološki. Ta mora vključevati pravičnejše cene za kmete, priznati kakovost predelovalcem tudi skozi ceno, omogočiti trgovcem, da sledijo načelom trajnostnega razvoja in potrošnikom jamstvo za kakovost, ki jo kupujejo in zavedanje, da s tem lahko pomembno prispevajo k  razvoju lokalne ponudbe živil.

Na področju promocije dobrih praks načrtuje podporo tematskemu področju kratke verige v dobavi živil v okviru projekta Agrobiznis – agropodjetnik.