Skoči do osrednje vsebine

V Šentjerneju o varnosti v občini in romski tematiki

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta obiskala Šentjernej. Srečala sta se s policisti Policijske postaje Šentjernej in se sestala z županom Občine Šentjernej Jožetom Simončičem. Glavni temi pogovorov sta bili varnostna situacija v občini in romska tematika.

Minister Poklukar in generalni direktor policije mag. Jušić sta se na Policijski postaji Šentjernej seznanila z varnostno situacijo v občini Šentjernej. Policija je julija 2024 že okrepila svojo prisotnost in aktivnosti na varnostno obremenjenih območjih v občini Šentjernej. Kljub temu je minister v izjavi za javnost napovedal še dodatno povečanje policistov na tem območju, saj z varnostno situacijo še ne moremo biti zadovoljni. »Številna kazniva dejanja, ki so bila storjena v zadnjem času, še niso preiskana, zato bo policija tu ukrepala še toliko bolj.« Poklukar verjame, da »bomo vsi v verigi – tako na preiskovanju kot na pregonu kaznivih dejanj – naredili vse, da bodo storilci čimprej procesirani.« Ob tem je poudaril, da ne gre posploševati in kriminalizirati celotne romske populacije: »Storilec kaznivega dejanja ima ime in priimek.«

Sestanek na Občini Šentjernej je bil konstruktiven, je povedal minister Poklukar. »V tem razgretem ozračju romske tematike, ki je na tem območju zares pereča, smo se pogovarjali o rešitvah.« Župan Občine Šentjernej Simončič je na sestanku orisal situacijo, še zlasti v povezavi Romi, je povedal minister: »Socialni transferji, nezakonita naselja, hiše, tudi povratniki, ki se gibajo po občini in dajejo vedeti, da se nobenemu nič ne more zgoditi. Vse to so tisti problemi, ki jih izpostavljajo vsi župani. Županu sem obljubil, da bom današnji pogovor prenesel predsedniku vlade in pristojnim ministrom. Vesel sem, da sva z gospodom županom naslovila kar nekaj rešitev, posebej sem vesel njegove pohvale slovenski policiji v občini.« Ob tem je minister ponovno pozval občanke in občane k prijavi kršitev in kakršnih koli sumljivih oseb ali ravnanj na policijo – lahko tudi anonimno na številko 080 1200.

Minister Poklukar je napovedal srečanje s predstavniki romske skupnosti – Romske zveze Slovenije in Forum romskih svetnikov Slovenije –, ki bo v 6. septembra 2024, v prostorih Ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani.