Skoči do osrednje vsebine

Diplomacija na mednarodni konferenci Tehnologije in poslovnih modelov za krožno gospodarstvo

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum je udeležencem 7. mednarodne konference Tehnologije in poslovnih modelov za krožno gospodarstvo (TBMCE) predstavil slovenski model gospodarske in znanstvene diplomacije. Gre za edino konferenco v regiji, ki povezuje raziskovalce, inovatorje, znanstvenike, gospodarstvo in politiko na področju krožnega gospodarstva.
za mizo sedi pet govorcev, en a za govornico predstavlja svojo prezentacijo

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum na 7. mednarodni konferenci Tehnologije in poslovnih modelov za krožno gospodarstvo (TBMCE) | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Uvodni govorci na mednarodni konferenci so bili mag. Marko Koprivc, državni sekretar za kohezijsko politiko na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Dean Korošak, prorektor Univerze v Mariboru, dr. Zoran Novak, dekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in dr. Zdravko Kravanja, predsednik konference TBMCE iz Fakultete za kemijo in kemijsko inženirstvo Univerze v Mariboru.

Koordinatorica Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva krožno gospodarstvo Nina Meglič iz Štajerske gospodarske zbornice je v uvodu v okroglo mizo "Prehod v krožno gospodarstvo v Jugovzhodni Evropi" izpostavila pomen partnerskega sodelovanja med vladnimi in nevladnimi institucijami v podporo krepitvi modelov krožnega gospodarstva. Pohvalila je dobro sodelovanje s slovensko gospodarsko diplomacijo pri predstavljanju znanja, tehnoloških rešitev in izdelkov na tujih trgih, nazadnje v Franciji. Okrogla miza je namenjena delitvi dobrih praks med državami v regiji.

Generalni direktor dr. Slobodan Šešum je v nadaljevanju razprave o prehodu v krožno gospodarstvo v Jugovzhodni Evropi nagovoril predstavnice in predstavnike podjetij, raziskovalce, inovatorje in znanstvenike tako iz Slovenije kot iz regije Jugovzhodne Evrope. Predstavil je model slovenske gospodarske in znanstvene diplomacije pri širitvi poslovanja na tuje trge ter dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskega znanja in gospodarstva. Slovenija deli izkušnje in znanje z državami v regiji na njihovi evropski poti in jim redno nudi tehnično pomoč. V EU je Slovenija ena najglasnejših zagovornic širitve EU, saj iz lastne izkušnje ve, da evropska integracija deluje. Blagovna menjava med Slovenijo in Hrvaško se je namreč v manj kot desetih letih, odkar je Hrvaška v EU, povečala za več kot trikrat.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi Milena Rmuš, koordinatorka za energetsko učinkovitost in varstvo okolja v Gospodarski zbornici Črne Gore, Radman Šelmić, svetovalec predsednika za zeleno in krožno gospodarstvo pri Gospodarski zbornici Srbije, Gordana Pehnec Pavlović, svetovalka v Sektorju za industrijo in trajnostni razvoj Hrvaške gospodarske zbornice, Ismar Ćeremida, vodja Sektorja za trajnostno rast, Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) Bosne in Hercegovine, in Blerim Zllatku, državni svetovalec za industrijsko politiko, investicije in družbeno odgovornost na Ministrstvu za gospodarstvo Severne Makedonije.