Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. septembra 2024.

Nesreče v številkah

  • Požari v naravi oziroma na prostem

Regijski center za obveščanje Nova Gorica

Ob 15.47 je zaradi udara strele ob nevihti zagorelo v naravnem okolju na neprehodnem terenu na pobočju Porezna v občini Cerkno. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, Bukovo-Zakojca, Novaki, Planina-Čeplez, Ravne pri Cerknem, Šebrelje in Državna enota za gašenje iz zraka s tremi letali. Vse aktivirane gasilske enote so čez noč ostale na terenu in nadaljevale z gašenjem, tudi danes. Danes v četrtek pa pri gašenju ponovno sodeluje Državna enota za gašenje iz zraka.

  • Nesreče v gorah: 4
  • Nesreče v cestnem prometu: 7
  • Požari v objektih: 3
  • Požari na prometnih sredstvih: 2
  • Požari v naravi oziroma na prostem: 11
  • Nesreče z nevarnimi snovmi: 1
  • Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev: 1
  • Tehnična in druga pomoč: 6

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

Opozorili

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 31. avgusta 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

 

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje lahko v četrtek popoldne in zvečer predvsem v bližini morja nastanejo močnejše nevihte, ki jih bo spremljal okrepljen veter in krajevni nalivi.