Skoči do osrednje vsebine

Komisija za preprečevanje korupcije ustavila postopek

Komisija za preprečevanje korupcije je obravnavala očitke v zvezi z izvedbo javnega naročila Ministrstva za digitalno preobrazbo in postopek ustavila. KPK ni ugotovila kršitve integritete, ni podala kazenske ovadbe ali uvedla prekrškovnega postopka zoper nobenega funkcionarja ali uslužbenca ministrstva.

Komisija je na podlagi obravnave izdala zgolj štiri priporočila, med katerimi je ministrstvo dva izpolnilo že marca letos, s spremembo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero je določilo jasne kriterije upravičencev do izposoje računalniške opreme. Zakon tako določa, da se v okviru javnega poziva oprema razdeli upravičencem, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred (upravičenci, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evrov). Nadalje zakon določa, da če po dodelitvi računalniške opreme upravičencem iz prvega dohodkovnega razreda javni sklad še vedno razpolaga z računalniško opremo, to v okviru nadaljnjih pozivov dodeli upravičencem do otroškega dodatka iz drugega do vključno šestega dohodkovnega razreda. 

Glede izvedbe notranje revizije izvedbe javnega naročila in usposabljanja oseb, odgovornih za javna naročila, pojasnjujemo, da priporočil Ministrstvo za digitalno preobrazbo ne more izvršiti. Namreč skladno s sklenjenim sporazumom med Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za digitalno preobrazbo, je MJU pristojno za izvajanje javnih naročil za potrebe MDP. V odzivu, ki smo ga podali KPK, smo to tudi pojasnili.  

V zaključku ponovno poudarjamo, da ne glede na to, da smo v mesecu marcu s spremembo zakonodaje zožali število upravičencev za leti 2024 in 2025, je število oddanih vlog že danes večje, kot je na voljo prenosnih računalnikov. Rok za oddajo vlog na tretjem pozivu se sicer izteče 30. septembra 2024.