Skoči do osrednje vsebine

Plinovod Lendava – Ljutomer kot eden od ključnih evropskih infrastrukturnih projektov

Vlada je izdala Uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za prenosni plinovod R15/1 Lendava–Ljutomer. Cilj prenosnega plinovoda R15/1 Lendava-Ljutomer je povezati slovenski in madžarski plinovodni sistem. Sprejetje DPN je podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja.

Odsek plinovoda, v dolžini približno 20 km od obstoječe merilno-regulacijske postaje  Lendava do merilno regulacijske postaje  (MRP) Ljutomer, sodi med projekte skupnega evropskega pomena  (angleško Projects of Common Interest - PCI).  PCI so projekti, ki jih je Evropska komisija opredelila kot ključno prednostno nalogo pri povezovanju infrastrukture energetskega sistema Evropske unije. Namenjeni so doseganju ciljev energetske in podnebne politike EU. To sta cenovno dostopna, varna in trajnostna energija za vse njene državljane ter razogljičenje gospodarstva do leta 2050 v skladu s Pariškim sporazumom. Projekti bodo omogočili  postopno nadgraditev energetske unije s povezovanjem energetskih trgov v Evropi, diverzifikacjo virov energije in prometnih poti. Prispevali bodo k odpravi energetske osamitve nekaterih članic. Poleg tega bodo projekti skupnega interesa povečali obseg obnovljivih virov energije v omrežju in s tem prispevali k zmanjšanju emisij ogljika.

Z izpolnjevanjem tega cilja se tako uresničujejo tako težnje evropske zakonodaje po diverzifikaciji transportnih poti pri prenosu zemeljskega plina, ustvarjanju enotnega trga z zemeljskim plinom, kot tudi aktivno vključevanje v mednarodne projekte skladno z nacionalnimi izhodišči in meddržavnimi sporazumi. Obstoječi plinovod R15 Kidričevo–Lendava je na odseku od Lendave do Ljutomera premajhne dimenzije (imenski premer 200 mm) in ne more zagotavljati razvoja zmogljivosti za čezmejni prenos.

Območje DPN s svojo lego in potekom obsega koridor trase odseka obstoječega plinovoda R15 Kidričevo–Lendava in odseka načrtovanega prenosnega plinovoda M9 Lendava–Kidričevo, vzporedno  z načrtovanim potekom plinovoda M9 Lendava-Kidričevo Lendava–Ljutomer. Trasa plinovoda poteka na območjih petih občin, in sicer Lendava, Velika Polana, Črenšovci, Razkrižje in Ljutomer.