Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalki dr. Mojca M. Plesničar in dr. Tina Lebar med prejemniki prestižnih projektov ERC

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere. Po poglobljenem ocenjevalnem postopku so izbrali za financiranje 494 projektov. Med njimi sta tudi dr. Mojca M. Plesničar in dr. Tina Lebar. Za ta izjemen uspeh obema iskreno čestitamo.

Na ERC razpis za začetek samostojne raziskovalne kariere 2024 (angleško ERC Starting Grant 2024) je prispelo 3474 prijav z vsega sveta. Po poglobljenem ocenjevalnem postopku so izbrali za financiranje 494 projektov, ki jih bodo vodili mlajši raziskovalci in raziskovalke. Dr. Mojca M. Plesničar bo vodila projekt Sentrix na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, dr. Tina Lebar pa projekt EditYR na Kemijskem inštitutu.

Dr. Mojca M. Plesničar je svoj več kot 1,5 milijona evra vreden petletni projekt Sentrix – »Sentencing architecture: building a decision-making matrix« prijavila na panel ERC za družbeni svet in njegove interakcije. To je prvi projekt ERC s tega področja na stopnji za začetek samostojne kariere v Sloveniji in prvi projekt ERC sploh za Inštitut za kriminologijo kot gostiteljsko ustanovo.

Z raziskovalnim projektom želi dr. Mojca M. Plesničar spremeniti naše razumevanje odločanja o kaznovanju tako, da ga postavi v kontekst arhitekture izbire. Ta poudarja, da se odločitve sprejemajo v določenem okolju, ki nanje pomembno vpliva. Skozi projekt želi dr. Plesničar z uporabo različnih metodoloških pristopov združiti obstoječe razdrobljene raziskave s področja kaznovanja ter zgraditi inovativen teoretični okvir, skozi katerega vidimo kaznovanje kot kompleksen, a povezan sistem dejavnikov. Z uporabo simulacij in vizualizacij namerava povečati preglednost in transparentnost postopkov kaznovanja, vse skupaj pa lahko pripomore k bolj razumljivemu in pravičnejšemu kazenskopravnemu sistemu.

Dr. Tina Lebar, ki trenutno dela v Združenih državah Amerike, je svoj več kot 1,5 milijona evrov vreden petletni projekt EditYR – »Expanding the genome editing toolbox by rational reprogramming of tyrosine recombinase DNA specificities« prijavila na panel ERC za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je peti raziskovalni projekt ERC za Kemijski inštitut in tretji s področja biotehnologija in biosistemsko inženirstvo ter hkrati prvi iz tega področja na stopnji za začetek samostojne kariere.

Dr. Tina Lebar se bo s pridobljenim projektom osredotočala na inženiring novih molekularnih orodij za ciljanje varnih genomskih mest z uporabo visoko zmogljivih eksperimentalnih metod. Obstoječe tehnologije za urejanje genoma namreč omogočajo spreminjanje le kratkih kosov genetskega zapisa, medtem ko so nekateri okvarjeni geni lahko zelo veliki. Cilj projekta je uporaba encimov, ki v naravi premikajo dolga zaporedja, vendar jih je trenutno težko spremeniti za učinkovito ciljanje natančno izbranih genomskih mest. Namen raziskav je torej povečati učinkovitost, varnost in trajnost terapij za zdravljenje genetskih bolezni.

Veselimo se tokratnega kar dvojnega uspeha na posameznem razpisu ERC v Obzorju Evropa, ki sta ga dosegli mlajši raziskovalki iz Slovenije. Projekti ERC za začetek samostojne raziskovalne poti so izrednega pomena ne le za nosilce in nosilke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo na krepitev in internacionalizacijo širše raziskovalne skupnosti v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi uspešno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Del teh ukrepov sta na svoji poti uspešno izkoristili tudi obe današnji dobitnici, dr. Mojca M. Plesničar in dr. Tina Lebar, ki jima ob tej priložnosti še enkrat čestitamo in želimo veliko novih spoznanj pri izvedbi projektov ERC ter uspešen zagon samostojne raziskovalne poti.