Skoči do osrednje vsebine

Strokovni svet o usmeritvah za delovanje v času rekordnih razvojnih in humanitarnih potreb

Ministrica Tanja Fajon je vodila sejo Strokovnega sveta za mednarodno razvojno sodelovanje, ki je razpravljal o delovanju Slovenije na področju razvojnih partnerstev in humanitarne pomoči ter o prihodnjih usmeritvah v kontekstu naraščanja globalnih razvojnih in humanitarnih potreb.
ministrica in generalni direktor sedita za mizo in poslušata

Ministrica Tanja Fajon in generalni direktor za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Edvin Skrt | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4

Članice in člani so razpravljali o izzivih za slovensko mednarodno razvojno sodelovanje ter o priporočilih Odbora za razvojno pomoč Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji po opravljenem medsebojnem pregledu za nadaljnje delovanje. Strokovni svet je pozdravil napredek, storjen v minulih dveh letih. Ob tem je opozoril, da so za nadaljnjo nadgradnjo sistema nujno potrebni strateški pristop, programsko delovanje, predvidljiva, večletna finančna sredstva, administrativna razbremenitev ter ozaveščanje odločevalcev in širše javnosti.

Ministrica Fajon je pozdravila dobro razpravo in predloge, ki jih bo ministrstvo upoštevalo pri nadaljnji evalvaciji Strategije mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije do leta 2030 in krepitvi učinkovitosti razvojne pomoči. Člane je povabila k aktivnemu sodelovanju in soustvarjanju Nacionalnega posveta o mednarodnem razvojnem sodelovanju, ki bo 15. oktobra 2024 v okviru 12. Slovenskih razvojnih dni.

Strokovni svet kot posvetovalno telo ministrice sestavljajo predstavniki nevladnih organizacij, izvajalskih institucij mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, strokovnjaki, akademiki in predstavniki resorjev, ki so na teh področjih najbolj dejavni.