Skoči do osrednje vsebine

V Vilni konferenca ministrov za pravosodje Sveta Evrope

Državna sekretarka mag. Andreja Kokalj se je udeležila neformalne konference ministrov za pravosodje Sveta Evrope v Vilni.

Mag. Kokalj se je konference udeležila na povabilo litovske pravosodne ministrice in generalne sekretarke Sveta Evrope. Na konferenci so udeleženci obravnavali ključna vprašanja na področju mednarodnega kazenskega pravosodja glede odgovornosti za zločine storjene v Ukrajini. Razpravljali so o pregonu mednarodnih kaznivih dejanj ter izzivih povezanih z zbiranjem in izmenjavo dokazov, sojenju v nenavzočnosti ter ključnih političnih, pravnih in postopkovnih izzivih, povezanih z ustanovitvijo posebnega sodišča za zločin agresije nad Ukrajino.

Državna sekretarka je poudarila pomen delovanja Mednarodnega kazenskega sodišča in Eurojusta ter med drugim povabila države k podpisu in ratifikaciji lani sprejete Ljubljansko - Haaške konvencije, katere namen je odprava nekaznovanosti za mednarodne zločine na globalni ravni in s tem varovanje človeškega dostojanstva, temeljnih pravic in vladavine prava.

Ob robu konference je potekala slovesnost ob podpisu Okvirne konvencije Sveta Evrope o umetni inteligenci, človekovih pravicah, demokraciji in pravni državi, ki jo je v imenu EU podpisala Evropska komisija.

Državna sekretarka Andreja Kokalj je opravila tudi bilateralno srečanje z državno sekretarko nemškega zveznega pravosodnega ministrstva Angeliko Schlunck na temo aktualnih EU aktov.

Skupinska fotografija konference ministrov za pravosodje Sveta Evrope
1 / 2