Skoči do osrednje vsebine

Vlada odgovorila na priporočila v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske tematike

Vlada je na dopisni seji sprejela odgovor na predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske tematike. Pri odgovorih je izpostavila, da je pri obravnavi romske tematike pomembno smiselno ločevanje oziroma povezovanje ukrepov integracije in reševanja akutnih varnostnih razmer.

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič je Vladi Republike Slovenije posredovala zahtevo poslank in poslancev (prvopodpisana Jelka Godec) za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije. Podpisnice in podpisniki zahteve za sklic izredne seje državnega zbora so predlagali, da Državni zbor Republike Slovenije odloča o sprejetju predloga priporočila vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske tematike.

Vlada je podala odgovore na vse navedene razloge za sklic izredne seje državnega zbora v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske tematike.

Pri odgovorih je izpostavila, da je pri obravnavi romske tematike pomembno smiselno ločevanje oziroma povezovanje ukrepov:

  • integracije in
  • reševanja akutnih varnostnih razmer.

Nujen je izogib posploševanja in ustvarjanja stereotipnega pogleda na celotno romsko skupnost, zato je treba ohranjati zavedanje, da varnostnih težav ne povzročajo Romi nasploh, pač pa posamezniki.

Hkrati je vlada tudi poudarila, da delo z romsko skupnostjo terja multidisciplinarni pristop, ki ga je treba nadgrajevati in podpreti vsak pozitiven prispevek k dvigu varnosti in povečanju strpnosti med različnimi pripadniki etničnih skupin v Sloveniji. Pri tem ni pomembno, ali gre za rešitev v obliki zakonodajnih sprememb ali uvajanju novih pristopov pri izvajanju nalog v okviru že obstoječih zakonodajnih predpisov.

Vir: Urad za narodnosti