Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kosi na tekmovanju oračev poudaril pomen varovanja kmetijskih zemljišč

Državni sekretar mag. Ervin Kosi se je udeležil 67. državnega tekmovanja oračev Slovenije in 29. državnega tekmovanja dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Tekmovanje poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Zmagovalci tekmovanja bodo Slovenijo zastopali na svetovnem prvenstvu prihodnje leto.

Oranje je eno izmed najstarejših kmetijskih opravil. Orač s plugom že od nekdaj simbolizira pridelavo hrane, iznajdba pluga pa je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje.

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je v svojem nagovoru poudaril pomen oranja za prihodnost kmetijstva v Sloveniji: »Vprašanje zadostne pridelave hrane pa postaja ponovno zelo aktualno in je v središču zanimanja najširše javnosti. Pri tem se vsi skupaj strinjamo, da je za Slovenijo ključnega pomena, da imamo primerno visoko samooskrbo s hrano. Pri tem je ena naših ključnih usmeritev, da je povečanje samooskrbe s hrano potrebno doseči na trajnosten način ob skrbnem varovanju naravnih virov, še zlasti pitne vode, kmetijske zemlje in tal ter ohranitvi biotske raznovrstnosti«. Poudaril je predvsem pomen varovanja kmetijskih zemljišč: »Stanje, ki smo ga podedovali, ni dobro. V Sloveniji imamo dejansko v uporabi le 491.000 ha kmetijskih površin in če bi vse preorali v njive, bi komaj zadostili potrebam po njivskih površinah. To bi moral biti zadostni razlog za alarm, da se kot država začnemo drugače obnašati do naše naravne danosti kmetijskih zemljišč.« Dodal je, da se ministrstvo zelo zaveda pomembnosti tekmovanj v oranju, predvsem v luči pospeševanja kmetijstva ter usposabljanja traktoristov in kmetov.

Zmagovalci tekmovanja vsako leto Slovenijo zastopajo na svetovnem prvenstvu. Na 69. svetovnem prvenstvu v oranju, ki je avgusta potekalo v Estoniji, so Slovenski orači zasedli skupno sedmo in deveto mesto. Igor Pate je z obračalnim plugom v skupni razvrstitvi zasedel sedmo mesto, Matej Sinic pa s plugom krajnikom skupno deveto mesto. Svetovno prvenstvo je leta 2009 organizirala tudi Slovenija, potekalo pa je v Moravskih Toplicah.