Skoči do osrednje vsebine

Lastnikom denacionaliziranih stanovanj na voljo vlogi za preveritev lastništva in doplačilo najemnin

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je objavil obrazca vlog, ki lastnikom denacionaliziranih stanovanj omogočata, da preverijo lastništvo stanovanja ali stanovanjske stavbe najemnika oziroma njegovega zakonca ali zunajzakonskega partnerja ter zaprosijo za doplačilo najemnine. Gre za pravici, ki ju omogoča Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1F).

Lastniki denacionaliziranih stanovanj lahko z vlogo za preverjanje lastništva preverijo, ali ima najemnik oziroma njegov zakonski partner ali oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, v lasti stanovanje ali stanovanjsko stavbo, ki ustreza površinskim normativom. Lastništvo primernega stanovanja je namreč lahko podlaga za odpoved najemne pogodbe. Z vlogo za doplačilo najemnine pa lahko lastniki denacionaliziranih stanovanj zahtevajo doplačilo najemnine v višini razlike med neprofitno in priznano tržno najemnino skladno z lastniškim deležem. Sredstva za doplačilo najemnine so zagotovljena iz proračuna Republike Slovenije.

Oba obrazca vlog ter podrobnejša navodila upravičencem so na voljo na spletni strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

S spremembo Stanovanjskega zakona, vezano na denacionalizacijo, Ministrstvo za solidarno prihodnost uresničuje lanskoletno sodbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je od Državnega zbora zahtevalo, naj ugotovljeno neustavnost odpravi tako, da zagotovi ustrezno razmerje pravic in dolžnosti med najemniki in lastniki denacionaliziranih stanovanj. Novelo zakona je Državni zbor sprejel 10. julija 2024.

Z zakonskimi rešitvami smo na Ministrstvu za solidarno prihodnost v skladu z načelom sorazmernosti poiskali ustrezno ravnovesje med spoštovanjem sodbe Ustavnega sodišča in ščitenjem pravice ljudi do doma.