Skoči do osrednje vsebine

Potrjene spremembe Programa razvojnih spodbud za obmejna problemska območja

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremembe Programa razvojnih spodbud za obmejna problemska območja v obdobju 2022–2025.

S spremembo so v Program razvojnih spodbud za obmejna problemska območja uvrščeni novi ukrepi ter se deloma spreminjajo obstoječi ukrepi z namenom zmanjševanja odseljevanja prebivalstva, staranja prebivalstva in drugih demografskih izzivov ter z namenom oživljanja razvoja obmejnih problemskih območij, z izboljšanjem kakovosti bivanja, prometne dostopnosti, dostopnosti do storitev ter gospodarskega stanja.

Pri novih ukrepih je poudarek na gospodarski panogi turizma z uvrstitvijo ukrepov izgradnje javne turistične infrastrukture in spodbujanja razvoja zasebnih turističnih nastanitev višje dodane vrednosti ter na namenu izboljšanja demografskega stanja z uvrstitvijo ukrepov revitalizacije objektov javne infrastrukture ter kreditov za investicijske projekte v javno infrastrukturo. Novi ukrepi za izgradnjo javne infrastrukture, ki se uvrščajo v program, so

namenjeni občinam in naslavljajo več ciljev programa hkrati ter s tem dosegajo splošni cilj izboljšanje demografskega stanja ter oživljanja razvoja obmejnih problemskih območij.

Aktualna skupna vrednost programa po spremembi znaša 170,73 milijona evrov, pri čemer znašajo nepovratna sredstva 81,73 milijona evrov in povratna 89 milijonov evrov. Od slednjega zneska znašajo sredstva v upravljanju pri Slovenskem regionalno razvojnem skladu in Slovenskem podjetniškem skladu 40 milijonov evrov in dodatno ne bremenijo proračuna Republike Slovenije.