Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Kremeljski neuspešen katapult za izstreljevanje dezinformacijskih smeti

Ruska osvajalna vojna v Ukrajini je bila prva točka na dnevnem redu srečanja zunanjih in obrambnih ministrov EU, ki je potekalo 29. in 30. avgusta v Bruslju. Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko in gostitelj srečanj, je pred srečanjem in po njem podal več bistvenih pripomb, da bi pojasnil teme razprav.

Zaradi razprav in Borrellovih pripomb so Kremelj in državni mediji začeli širiti do zdaj že uveljavljene protievropske zgodbe, usmerjene zlasti proti visokemu predstavniku. Ta poteza znova kaže, kako je poročanje o novicah v Rusiji zrežirano ter kako se tehnike dezinformiranja in zgodbe uporabljajo za napade na EU in podporo ruski agresiji proti Ukrajini.

Primimo se za nos in potegnimo nekaj umazanije iz greznice ruskega dezinformacijskega ekosistema.

Ironija opozoril o tretji svetovni vojni

Slabo prikrite grožnje z eskalacijo in povračilnimi ukrepi so običajen odziv na uradne razprave o pomoči EU Ukrajini. RIA Novosti, domač dezinformacijski medij, ki se izdaja za legitimno poročevalsko agencijo, je objavil kolumno z naslovom »Borrell vodi Evropo v vojno z Rusijo«. Prispevek je bil med drugim preveden v nemščino in grščino ter se je razširil po dezinformacijskih ekosistemih.

Vodja odbora za mednarodne zadeve v ruski državni dumi Leonid Slutski pa je dejal, da Borrell tvega, da bo sprožil tretjo svetovno vojno. Televizijski propagandist Solovjov pa je v svoji škodljivi oddaji v nedeljo zvečer trdil, da je Borrell razglasil vojno in da lahko Rusija napade »Bruselj, Berlin, Madrid in vse evropske prestolnice«, kjer se usposabljajo ukrajinski vojaki.

Kremelj rad izreka opozorila o »tretji svetovni vojni«, njegovi plačani propagandisti pa radi govorijo o bombnih napadih na evropska mesta in jedrski doktrini. S tem želijo prestrašiti ljudi v Evropi in odvrniti njihove vlade od podpore Ukrajini proti ruski agresiji.

Ljudje, kot sta Slutski in Solovjov, ne vidijo ironije v tem, da država, ki je začela največji oboroženi spopad v Evropi po drugi svetovni vojni, kar naprej opozarja na začetek tretje svetovne vojne. V njunem sprevrženem pogledu na svet so zahodni partnerji Ukrajine sami odgovorni za spopad, Borrellove pripombe o podpori EU Ukrajini pa so dokaz, da si EU želi eskalacije.

Kleptokrati so zaskrbljeni zaradi davkov EU

EU je projekt za mir. Eden njenih glavnih dosežkov je preprečevanje vojn v Evropi. Trditve, da bi ravno ta organizacija hujskala k vojni in poskušala zaostriti kakršen koli spopad, so smešne, vendar to Kremlju ne preprečuje, da ne bi poskušal trditi ravno tega.

Absurdnost zgodbe o »EU, ki hujska k vojni« je sicer nekoliko manjša, če jo uporabimo v kombinaciji z drugo zavajajočo zgodbo: da vlade EU delujejo po ukazu Združenih držav in pri tem škodujejo interesom svojih narodov.

To zgodbo pogosto ponavljajo. Pojavila se je tudi v odzivih na Borrellove pripombe, na primer v intervjuju s tiskovnim predstavnikom Kremlja Dmitrijem Peskovom v televizijski oddaji z naslovom – tega si ne bi mogli izmisliti – »Moskva, Kremelj, Putin«.

Po besedah Peskova vlade držav članic EU podpirajo Ukrajino po ukazu Washingtona. To škodi njihovim lastnim interesom in denarnicam njihovih davkoplačevalcev ter bo imelo neizogibne, daljnosežne posledice v »naslednjem desetletju«. Žal je Peskov pozabil omeniti, zakaj kleptokrate, kot je on, tako skrbijo davki EU. Namen takšnih pripomb je prestrašiti državljane EU, da bi mislili, da bi podpora EU Ukrajini lahko škodovala njihovim financam.

Ni jasno, ali gre za sovraštvo ali nevednost

Pri spremljanju ruskih dezinformacij je včasih težko ugotoviti, ali nastanejo zaradi želje očrniti EU ali zaradi preprostega neznanja. V eni od pogovornih oddaj so Borrella in Evropsko komisijo obtožili, da organizirata neformalna srečanja ministrov na področjih, ki niso v njuni pristojnosti. To je bilo predstavljeno kot dokaz, da EU »išče način, da bi postala praimperialna struktura z več moči«. Borrell je kot visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko pri organizaciji teh srečanj opravljal svojo vlogo.

Takšne pripombe so del uveljavljene zgodbe, da si EU prizadeva državam članicam odvzeti pristojnosti. Rešitev za to laž je bila predstavljena v zgoraj navedeni Solovjovi oddaji v nedeljo zvečer. Henry Sardaryan, redno najeti prokremeljski strokovnjak, ki je prevzel vlogo »politologa«, je dejal, da bi morala Rusija prekiniti odnose z EU, pozvati »svetovno večino«, naj stori enako, in si prizadevati za razpad Unije. Moskva bi morala nato ohraniti odnose le z evropskimi nacionalnimi državami. Takšna sporočila prikazujejo EU kot zunanjega sovražnika ruskih državljanov, da bi upravičila rusko agresijo.

Poskusi blatenja Borrella kažejo, da so prišle pripombe nekomu do živega

Poleg napadov na EU so prokremeljski odzivi vključevali tudi vrsto osebnih napadov na visokega predstavnika Borrella. Tudi to ni naključje, temveč del premišljene kremeljske dezinformacijske taktike blatenja voditeljev EU. Borrell je tarča zlasti zaradi jasnega izražanja o ruski agresiji, zato odzivi na njegove pripombe ob srečanju ministrov EU niso bili presenetljivi.

V tem primeru so izkoristili dejstvo, da se bo Borrellov mandat končal jeseni, in trdili, da je želel zaostriti spopad kot del svoje zapuščine in »se zapisati v zgodovino kot glavni rusofob v Evropi«, kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dejal je tudi, da je Borrellova ocena, da je formula predsednika Zelenskega edina izvedljiva, »diletantizem ali norost«.

Drugi komentatorji so šli še dlje in trdili, da je Borrell organiziral neformalna srečanja, da bi se pripravili na priključitev Ukrajine k EU. S tem naj bi kršil avstrijsko nevtralnost in francoski nacionalizem, vse zaradi »kompleksa politične manjvrednosti«.

Tovrstni osebni napadi kažejo, da so Borrellove pripombe Kremlju prišle do živega. Očitno jih skrbi, kaj bo povečana podpora EU pomenila za njihovo invazijo.

Ne pustite se zavesti!

Ta teden pod drobnogledom EUvsDisinfo tudi

  • Aretacija Durova je Francijo stala 17 milijard dolarjev

Aretacija ustanovitelja Telegrama Pavla Durova se še naprej pojavlja na prokremeljskih kanalih, nove dezinformacijske zgodbe pa trdijo, da je bil Durov aretiran po ukazu ZDA zaradi svojih tradicionalnih vrednot. Aretacija tudi kaže, da so države Nata postale novi gestapo, da na Zahodu ni svobode izražanja in da v Francijo ni več varno potovati. Povrhu vsega so v videoposnetku z logotipom Al-Džazire, ki se je razširil po proruskih računih X, trdili, da je aretacija Francijo stala 17 milijard dolarjev, ker so Združeni arabski emirati, ogorčeni zaradi aretacije svojega državljana Durova, zamrznili pogodbo za nakup 80 vojaških letal Rafale. Vendar je videoposnetek ponarejen. Al-Džazira ni nikoli poročala o tem in Združeni arabski emirati niso napovedali odpovedi obrambne pogodbe s Francijo.

  • Ukrajina uporablja kemično orožje Sadama Huseina

V prokremeljskih dezinformacijah se pogosto pojavljajo zgodbe o kemičnem, biološkem, radiološkem in jedrskem orožju. Dokumentirali smo številne primere, ko je bila Ukrajina obtožena uporabe tega orožja proti ruskim okupatorjem. Najnovejša ponovljena zgodba o kemičnem orožju trdi, da sta ZDA in Združeno kraljestvo Ukrajini priskrbela strupene snovi iz obdobja Sadama Huseina v Iraku, ki naj bi jih tam uničila. Ni dokazov, da je ukrajinska vojska uporabila kemično orožje Sadama Huseina ali katero koli drugo kemično orožje. Vendar pa obstaja resna zaskrbljenost, da bi Rusija v Ukrajini lahko uporabila kemično orožje. Država je v preteklosti projicirala svoje zločine in namere s pomočjo dezinformacij.

  • Putinova mirovna pobuda je »univerzalni recept« za rešitev ukrajinskega spopada

Rusija že od leta 2022 trdi, da si želi miru in konca spopada, ki ga je sprožila. V svojih predlogih v zvezi s tem vedno zahteva, da se Ukrajina preda ter sprejme »ozemeljsko realnost« in odstopi ozemlje. Ta realnost zdaj vključuje ukrajinski nadzor nad ozemljem, ki ga nekateri ruski komentatorji imenujejo »klasična Rusija« , kar pomeni Rusijo znotraj svojih mednarodno priznanih meja iz leta 1991. Ne glede na to dezinformacijski mediji še naprej širijo lažne trditve, da si Rusija želi miru in da Putinove mirovne pobude nekaj pomenijo. Rusko bombardiranje civilistov v Ukrajini skoraj vsak dan dokazuje ravno nasprotno.

Avtor: EUvsDisinfo | 5. september 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.