Skoči do osrednje vsebine

Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja

Vseslovenski projekt, ki nastaja tudi s podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, je letos posvečen tematiki branja v javnem prostoru.
Otroci med branjem knjig v parku

Letošnja tematika Nacionalnega meseca skupnega branja se osredotoča na promocijo branja v javnem prostoru. | Avtor: Wavebreakmedia-Depositphotos

Pobudniki Nacionalnega meseca skupnega branja bodo skupaj s partnerji in podporniki med 8. septembrom, ko beležimo mednarodni dan pismenosti, in 7. oktobrom 2024 pripravili številne dogodke in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture v slovenskem kulturnem prostoru.

Letošnja tematika se osredotoča na branje v javnem prostoru, pri čemer je želja, da se branje izza zidov domov in knjižnic prenese tudi v prostore, kjer je branje sicer manj prisotno. To so denimo galerije, muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki ali trgi.

Projekt, ki ga vsakoletno sofinancira tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, se bo širom Slovenije odvijal z najrazličnejšimi akcijami in dogodki. Več informacij o vseh aktivnostih najdete na spletni strani Nacionalnega meseca skupnega branja.

Posebej velja poudariti, da so k sodelovanju med ostalim vabljeni tudi vzgojno-izobraževalni zavodi, ki pomembno skrbijo za spodbujanje razvoja bralne kulture in bralne pismenosti med otroki ter mladostniki.

Z vsemi dejavnostmi Nacionalnega meseca skupnega branja 2024 sicer uresničujemo strateške cilje Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti 2019- 2030, ki jo je vlada sprejela decembra 2019.