Skoči do osrednje vsebine

Raka lahko preprečimo z zgodnjo zaščito pred okužbami s HPV

Rak predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj vsako leto prizadene številne posameznike in njihove družine. Vendar pa lahko nekatere vrste raka, kot so rak materničnega vratu, rak penisa, rak zadnjika, rak ustnega dela žrela, rak vulve in rak nožnice, učinkovito preprečimo s cepljenjem proti HPV.

V Sloveniji po ocenah zaradi okužbe s HPV letno zboli za rakom več kot 150 žensk in več kot 40 moških. Cepljenje proti HPV lahko prepreči več kot 90 odstotkov rakov, povezanih z okužbo s HPV, če je opravljeno pri priporočeni starosti, izpostavljajo strokovnjaki ob pričetku novega šolskega leta, ko poteka cepljenje proti HPV na sistematskem pregledu otrok v 6. razredu.

V Sloveniji po podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana vsako leto na novo za rakom zboli več kot 16.000 ljudi. Vendar pa lahko nekatere vrste raka, zlasti tiste, ki jih povzroča okužba s človeškimi papilomavirusi (HPV), učinkovito preprečimo s cepljenjem. Po ocenah naj bi v letu 2019 na svetu 620.000 novih primerov raka pri ženskah in 70.000 novih primerov raka pri moških povzročili HPV, kar predstavlja približno 5 odstotkov vseh rakov. Pravočasna zaščita pred HPV v mladosti je ključna za zaščito pred rakom materničnega vratu ter drugimi raki, povezanimi s HPV. S cepljenjem lahko bistveno zmanjšamo pojavnost teh oblik raka in s tem zaščitimo zdravje prihodnjih generacij.

Da bi rake zaradi okužbe s HPV popolnoma odpravili, moramo doseči vsaj 90-odstotno precepljenost tako deklic kot dečkov, kar je eden od ključnih ciljev Evropskega načrta za boj proti raku in Državnega programa za obvladovanje raka v Sloveniji.

Mnenja in podatke, ki jih je ob začetku šolskega leta glede cepljenja proti HPV podala stroka, lahko preberete na spletni strani Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Zakaj se je modro cepiti proti HPV preberite v knjižici Zveze slovenskih društev za boj proti raku.