Skoči do osrednje vsebine

Sestanek s predsednikoma Sveta romske skupnosti in Združenja Forum romskih svetnikov

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci se je sestal s predsednikom Sveta romske skupnosti Republike Slovenije Jožkom Horvatom Mucem in predsednikom Združenja Forum romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašem.

Kot je po sestanku povedal minister, so se pogovarjali o rešitvah, kako pristopiti do romske skupnosti in do županov, kjer so razmere najbolj pereče. »Vesel sem, da sta oba sogovornika izredno vključujoče pristopila k samemu reševanju tega problema,« je povedal minister. Sogovornikoma je še enkrat čestital za ves napor, ki sta ga vložila v reševanje problematike v občini Ribnica, kjer se je dialog za mizo že začel. »Samo z dialogom in skupaj se da reševati tako zahtevne probleme, kot je romska tematika.« Na ta način se lahko ponovno vzpostavi zaupanje, za katerega so sogovorniki ugotovili, da je zdaj porušeno. Strinjali so se, da je vzpostavitev dialoga v občinah v jugovzhodni Sloveniji ključna za umiritev razmer.

Zaradi pojavljanja kriminalitete bo Policija nadaljevala z aktivnostmi za zagotavljanje varnosti v tem delu Slovenije. Strinjali so se, da kazniva dejanja izvajajo posamezniki z imeni in priimki, zaradi katerih je stigmatizirana celotna romska populacija, česar pa ne smemo dopustiti. Predsednika romskih skupnosti sta pohvalila delo slovenske policije, obenem pa sta poudarila tudi pomen integracijskih ukrepov – od vključevanja v vrtce in šole, do ustanovitve različnih športnih in kulturnih društev – in urejanja prostorskih razmer, kjer je bistvena vloga lokalnih skupnosti.

Minister Poklukar je podprl predlog predsednika Združenja Forum romskih svetnikov, da se znotraj romske skupnosti ustanovi koordinacijsko telo Romsko-slovensko sosedstvo. Z njim bi v občinah, v katerih prihaja do težav, vzpostavili spoštovanje in razumevanje za lažje reševanje težav in iskanje rešitev.