Skoči do osrednje vsebine

V Budimpešti neformalno zasedanje Sveta za splošne zadeve, namenjeno kohezijski politiki

V Budimpešti je 6. septembra potekalo neformalno zasedanje Sveta za splošne zadeve, namenjeno kohezijski politiki. Kohezijski ministri članic EU so razpravljali o vlogi kohezijske politike pri obravnavi demografskih sprememb v EU.
Skupinska fotografija predstavnikov držav članic EU v okviru neformalnega zasedanja Sveta za splošne zadeve

Neformalno zasedanje Sveta za splošne zadeve | Avtor: HU24EU

1 / 3

Predstavnik Slovenije, državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj mag. Marko Koprivc, je poudaril, da so demografske spremembe dejstvo, za reševanje izzivov, ki jih prinašajo, pa je nujno skupno delovanje vseh politik in deležnikov tako na nacionalni ravni kot na ravni EU.

"Izzivi se kažejo na področju socialnih in zdravstvenih sistemov, pri stanovanjskih in infrastrukturnih potrebah,  v gospodarstvu, načrtovanju javnih financ in nenazadnje pri poglabljanju razvojnih razlik med regijami. Zato bi bilo treba v okviru prihodnjega načrtovanja kohezijske politike nabor ukrepov in upravičencev razširiti, predvsem na področju oskrbe, zdravja, vseživljenskega učenja ter stanovanjske politike", je dejal Koprivc.

Po njegovih besedah bo  upoštevanje demografskih trendov moralo postati eden ključnih dejavnikov načrtovanja in izvajanja kohezijske politike, kar bo omogočilo hitrejše prilagoditve politike in prerazporeditve kohezijskih sredstev.